Antioksidan bakımından varlıklı olan alıç meyvesinden sirke hazırlamaya ne dersiniz? Elma ve üzüm sirkesinin yerini aratmayacak alıç sirkesinin üretimi çok kolay. Şifa deposu olan alıç sirkesi için gereçleri çabucak hazırlayın! İşte alıç sirkesi tanımı…
Malzemeler:
-1 kg alıç
-1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu
-1 adet elma
-1 çay bardağı elma sirkesi
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-2 litre su
Nasıl yapılır?
-Yaklaşık 5 litre alabilen bir kap, şişe ya da kavanozun içine suyu koyun.
-Alıçları güzelce yıkayın. Akabinde fazla sularını süzdürüp, kurulayın.
-Fazla sularından arınan alıçları içi su dolu kabın içine koyun. Elmayı da dilimleyerek ilave edin.
-İçine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyerek ağzını sıkıca kapatın.
-Sıkıca kapadığınıza emin olduğunuz karışımı güzelce çalkalayın.
-Gün ışığı alan bir odada sabah ve öğlen saatleri ortasında güneş ışığının altında, öbür saatler gün ışığı almayacak bir formda, serin ve kuru bir ortamda bekleterek mayalanmasını sağlayın.
-Yaklaşık 10 günlük mayalanma sürecinin sonucunda sirkeniz hazır hale gelecektir.
-Mayalanan alıç sirkenizi bir süzgeç yardımıyla süzün. Meyvelerin içine girmemesini sağlayarak cam bir şişenin içine aktarın.
-Gün ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde koruma ederek dilediğiniz biçimde tüketebilirsiniz.