1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Artan Vaka Sayıları ve Korunma Yöntemleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Artan Vaka Sayıları ve Korunma Yöntemleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Tehlikeleri ve Korunma Yöntemleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Tehlikeleri ve Korunma Yöntemleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), bazı hastalarda ciddi sonuçlar doğurabilen ve ölümcül olabilen viral bir enfeksiyondur. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Zafer Parlak, “Normalde KKKA vakaları her yıl mayıs ayının ortalarından itibaren görülmeye başlarken, bu yıl nisan ayının sonlarında vakaların görülmeye başlandığını” ifade etti. Ayrıca, son 2-3 yıla kıyasla vaka sayısında bir artış gözlemlendiğini belirtti.

Nisan ayında KKKA Hastalığı Şüphesiyle Başvuranlar

Üniversitenin Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezine, nisan ayının sonlarından itibaren KKKA hastalığı şüphesiyle toplamda 44 kişi başvuruda bulundu. Bu başvuruların bazıları ayaktan tedavi edilerek taburcu edilirken, çoğunluğu hastanede yatarak tedavi gördü.

Dr. Parlak, KKKA’nın, keneler aracılığıyla insanlara bulaşan bir virüs nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu vurguladı.

Kene Isırdıktan Ne Kadar Süre Sonra KKKA Hastalığı Ortaya Çıkıyor?

Kenenin insanı ısırmasının ardından KKKA hastalığının belirtilerinin genellikle 3 ila 9 gün içinde ortaya çıktığını belirten Parlak, “Bu hastalık bazı bireylerde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle, dikkate alınması gereken bir durumdur. Ne yazık ki son zamanlarda vatandaşlarımız arasında KKKA’ya karşı bir duyarsızlık söz konusu. Bu konuda dikkatli olunması şart” dedi.

Bu yıl KKKA hastalığının, önceki yıllara oranla daha erken başladığını ifade eden Parlak, hastanede bu yıl 30’dan fazla hastanın yatarak tedavi gördüğünü, şu anda klinikte yatan 11 hastanın bulunduğunu ve durumu kritik olan bir hastanın yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybettiğini belirtti. KKKA’da genel olarak belirlenen ölüm oranının %5 civarında olduğunu, kendi hastanelerinde ise bu oranın %1,5 civarında olduğunu aktardı.

Keneden Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler

Tokat’ta geçen yıl da 2 hastanın KKKA nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Parlak, “KKKA hastalığından korunmanın en önemli yolu, kene ısırığını önlemektir. Bu yıl gelen vakaların çoğu, kırsal kesimde çiftçilik ve hayvancılık yapan kişilerden oluşmaktadır. KKKA’dan korunmak için tarlada çalışmaya çıkan vatandaşlarımızın açık renkli giysiler tercih etmeleri, kene geçirmesi muhtemel kıyafetlerden kaçınmaları büyük önem taşımaktadır. Çoraplarını pantolonlarının üzerine geçirerek, mümkünse çizme giymeleri önerilmektedir” şeklinde konuştu.

KKKA Hastalığı Etkisini Ne Zaman Kaybediyor?

Dr. Öğretim Üyesi Zafer Parlak, KKKA’nın genellikle ağustos ile eylül başları arasında etkisini kaybettiğini sözlerine ekledi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Artan Vaka Sayıları ve Korunma Yöntemleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin