Baklava Nedir?
Baklava, Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında önemli bir yere sahip olan, özellikle özel günlerde tercih edilen bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık gibi lezzetli malzemeler konularak yapılan bu tatlı, genellikle şeker şerbeti ile tatlandırılır. Bazı tariflerde ise bal şerbeti kullanılması da mümkündür. Baklava, hem görünümü hem de tadıyla damakları şenlendiren bir lezzettir.
Ev Yapımı Baklava Tarifi
Malzemeler
- 200 gram mısır nişastası
- 250 gram margarin (veya tercih ederseniz tereyağı)
- 250 gram robotta çekilmiş ceviz veya fındık
- Aldığı kadar un
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 adet kabartma tozu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 3 adet yumurta
Şerbeti İçin;
- 4 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
Baklava Nasıl Yapılır?
Bir kabın içerisine 3 adet yumurtayı kırın. Üzerine bir su bardağı süt, bir su bardağı sıvı yağ, bir tatlı kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra, hamurun kıvamını alana kadar un ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmelisiniz.
Hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve her bir parçayı ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurlardan birini alıp üzerine mısır nişastası serpin. Oklava yardımıyla küçük bir tabak büyüklüğünde açın ve kenarda bekletin. Diğer hamurları da aynı şekilde açarak üst üste onar onar biriktirin. İlk on parçayı nişasta ile açarak bir fırın tepsisi büyüklüğünde yufka haline getirin.
Ev Baklavası Püf Noktaları
- Baklava yufkasının çok ince açılması gerekir. Genellikle 40 kat yufka kullanılır. Yufkaların dayanıklı olması için yeterli miktarda yumurta kullanılması önemlidir.
- Baklavanın kıtır kıtır olmasını isterseniz hamura yarım limon suyu eklemeyi unutmayın.
- Tereyağı, baklavanın lezzetini artıran önemli bir bileşendir. Tereyağı kullanmak istemiyorsanız, süt oranı yüksek margarin tercih edebilirsiniz.
- İç malzeme olarak kullanacağınız antep fıstığı ve cevizin taze olmasına dikkat edin. Mükemmel bir tat için yeni hasat ürünler kullanmalısınız.
- Mümkünse baklavayı odun ateşinde pişirmek en ideal seçenektir. Böylece daha lezzetli bir sonuç elde edersiniz.
- Şerbetin içine ekleyeceğiniz çeyrek limon, şerbetin şekerlenmesini önleyecektir. Şerbeti yufkalar soğuduktan sonra dökmek önemlidir; sıcak yufkaların üzerine dökerseniz hamurlaşabilir. Soğuk yufkalar üzerine dökme işlemi yaparsanız, baklava tam kıvamında olacaktır.