- Fırında
- 6+ Kişilik
- 40 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Yapımı için malzemeler
- 200 gram mısır nişastası
- 200 gram tereyağı
- 250 gram robotta çekilmiş ceviz veya fındık
- Aldığı kadar un
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 3 adet yumurta
Şerbeti için:
- 4 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı
Ev baklavası püf noktaları
- – Baklava yufkası, ince açılmalı. Genellikle 40 kat yufka kullanılır. Yufkaların ince olması için yeterli miktarda yumurta kullanılmalıdır.
- – Baklavanın kıtır olmasını istiyorsanız, hamura yarım limon suyu ekleyebilirsiniz.
- – Tereyağı, baklavanın lezzetini artırır. Tereyağı kullanmak istemiyorsanız, süt oranı yüksek margarin tercih edebilirsiniz.
- – İç harçta kullanacağınız Antep fıstığı ve cevizlerin taze olması önemlidir. Yeni hasat ürünler kullanmalısınız.
- – Şerbete ekleyeceğiniz çeyrek limon, şerbetin şekerlenmesini önleyecektir. Şerbeti, yufkalar soğuduktan sonra dökmelisiniz; sıcak yufkalara dökersek hamurlaşabilirler.
Kolay ev baklavası nasıl yapılır?
Birinci adım: Bir kabın içerisine 3 adet yumurtayı kırın. Üzerine bir su bardağı süt, bir su bardağı sıvı yağ, bir tatlı kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz ekleyin. Karıştırdıktan sonra üzerine aldığı kadar un ilave edin.
İkinci adım: Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun.
Üçüncü adım: Yoğurduğunuz hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve her bir parçayı (ceviz büyüklüğünde) yuvarlayın.
Dördüncü adım: Yuvarladığınız hamurlardan bir tanesini alıp üzerine mısır nişastası serpin. Oklava yardımıyla bir küçük tabak büyüklüğünde açın ve kenarda bekletin.
Beşinci adım: Diğer hamurları da aynı şekilde oklava ve mısır nişastası yardımıyla bir küçük tabak büyüklüğünde açın. Bu hamurları üst üste onar onar biriktirin.
Altıncı adım: İlk on parçayı nişasta ve oklava yardımıyla bir fırın tepsisi büyüklüğünde yufka şeklinde açın.
Yedinci adım: Tepsinin içine açtığınız ilk on parça hamuru yerleştirin ve robottan çektiğiniz ceviz veya fındığı serpiştirin.
Sekizinci adım: Diğer on parçayı oklava ve mısır nişastası ile önce küçük tabak büyüklüğünde, sonra tepsi büyüklüğünde açarak tepsiye yerleştirin.
Dokuzuncu adım: Tekrar robottan çektiğiniz ceviz veya fındığı serpiştirip baklavanın ikinci katını oluşturun.
Onuncu adım: Geride kalan diğer on parçayı da oklava ve mısır nişastası ile önce küçük tabak şeklinde açıp üst üste biriktirin. Sonrasında, oklava ve mısır nişastası yardımıyla tepsi büyüklüğünde yufka açarak son on parçayı tepsiye yerleştirin.
Son adım: Baklavayı istediğiniz dilimlerde kesin. 200 gram tereyağını eritip baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökün. Fırında kızarana kadar pişirin. Hazırladığınız şerbeti baklavanın üzerine dökerek servise hazırlayın. Afiyet olsun!