24. Gün İftar Menüsü
Bu akşam, 24. gün iftar menüsünde sizlerle lezzet dolu bir sofrayı paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Menüde sağlıklı bir başlangıç olan süzme mercimek çorbası, taze ve hafif bir rokalı domates salatası, ardından klasik bir lezzet olan kuru köfte ve son olarak tatlı bir kapanış için gelin pastası yer alıyor. İşte detaylar:
Çorba: Süzme Mercimek Çorbası
Malzemeler:
- 1 bardak kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 4 bardak sıcak su
- 2 bardak sıcak et suyu
- Yarım limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl Yapılır?
İlk olarak, ince doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı sıvı yağda kavurun. Ardından unu ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ilave edin ve karıştırın. Et suyu ile suyu ekleyip, orta ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbayı blenderdan geçirip süzgeçten geçirin. Son olarak, tuz ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Tereyağını bir tavada eritip, pul biberi ekleyerek sosunu hazırlayın. Çorbanın üzerine bu sosu döküp sıcak servis edin.
Salata: Rokalı Domates Salatası
Malzemeler:
- 8 adet orta boy domates
- Yarım demet roka
- Yarım demet tere
- Peynir (isteğe bağlı)
Sos İçin:
- 3 yemek kaşığı Komili sızma zeytinyağı
- Yarım limon
- 1 tatlı kaşığı sirke
- Tuz
Nasıl Yapılır?
Domatesleri kabuklarını soyduktan sonra halka halka doğrayın. Roka ve tereyi yıkayıp süzün. Yuvarlak bir servis tabağının ortasına roka ve tere yapraklarını yerleştirin, kenarlarına ise domates halkalarını düzgünce dizin. Bir kasede zeytinyağını, limon suyu, sirke ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine dökün. Taze bir lezzet olarak servis edin.
Ana Yemek: Kuru Köfte
Malzemeler:
- 500 gr dana kıyma
- 1 su bardağı bayat ekmek içi, rendelenmiş
- 2 adet rendelenmiş soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı kızartmak için sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
Rendelenmiş bayat ekmek içini, kıyılmış maydanozu, karbonatı, tuzu ve baharatları küçük bir kapta karıştırın. Kıymayı geniş bir yoğurma kabına alın, harmanladığınız malzemeyi ve zeytinyağını ekleyin. İyice yoğurduktan sonra üzerini örtüp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Dinlendirdiğiniz köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda şekillendirin ve kızgın yağda kızartın. Sıcak servis edin.
Tatlı: Gelin Pastası
Malzemeler:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Islatmak İçin:
- 2,5 su bardağı soğuk süt
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 2,5 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket krem şanti
Üzeri İçin:
- 3-4 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 50 gram fındık içi
Nasıl Yapılır?
Kekini hazırlamak için derin bir kaba yumurtaları kırın ve toz şekeri ekleyerek köpük kıvamına gelene kadar çırpın. Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip çırpmaya devam edin. Karışımı dibini yağladığınız fırın kabına dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Kek piştikten sonra soğumaya bırakın ve üzerine sütü dökün. Kekin sütü çekmesi için yaklaşık 20 dakika bekletin. Muhallebisi için süt, şeker, un ve nişastayı bir tencereye alarak karıştırın ve kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra krem şantiyi ekleyip çırpın. Soğuyan kekin üzerine muhallebiyi döküp bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün hindistan cevizi ile kaplayıp fındık ile süsleyerek dilimleyip servis edin. Afiyet olsun!