Turunçgillerin Sağlığa Faydaları
Portakal, greyfurt, mandalina, limon ve diğer narenciye türleri, kış aylarının elverişli hava koşullarında en tatlı ve sulu halleriyle karşımıza çıkarlar. Bu meyveler, bağışıklık sisteminizi destekleyen ve vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olan besinlerle doludur. Turunçgillerin içerdiği C vitamini gerçekten de dikkat çekicidir. Yüksek C vitamini içeriği ile tanınan bu meyveler, sağlığınız için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.
Bir portakalda yaklaşık 83 miligram C vitamini bulunurken, bir kırmızı greyfurtun yarısında da yaklaşık 46 miligram C vitamini bulunmaktadır. Bu meyveler, günlük önerilen 75 ila 90 miligram C vitamini alımınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Diyetisyen ve klinik beslenme doçenti Natalie Allen, C vitamininin bağışıklık sisteminizdeki rolü hakkında şu bilgileri verdi: “Vücudunuz kendi kendine üretemediği için, C vitamini temel bir besin maddesi olarak kabul edilir. Bu vitamin, bağışıklık sisteminizi oluşturan hücrelerin üretimine yardımcı olur ve enfeksiyonlarla savaşmalarına destek verir.”
Yara İyileşmesine Destek Olur
Allen, C vitamininin aynı zamanda yara iyileşmesine ve doku büyümesine de katkıda bulunduğunu belirterek, “C vitamini, cildinizi, kaslarınızı ve kan damarlarınızı sağlıklı tutar,” dedi. Ayrıca, bu besin maddesi, vücudunuzun mercimek ve ıspanak gibi bitki bazlı gıdalardan elde edilen demir olan ‘hem olmayan demiri’ emmesine yardımcı olur.
Soğuk Algınlığını Kısaltabilir
Beslenme bilimleri profesörü Alex Kojo Anderson, C vitamininin mevsimsel hastalıkları iyileştirebileceğine dair kesin bir kanıt olmadığını belirtmektedir. “Şu anda soğuk algınlığınız varsa ve C vitamini alırsanız, bunun çok fazla etkisi olmayacaktır,” diyen Anderson, şu bilgileri verdi:
- Önerilen günlük C vitamini dozunu düzenli olarak almak, bağışıklık sisteminizin işlevini destekler; bu da soğuk algınlığı geçirdiğinizde hastalığın süresini kısaltabilir.
- 2013 yılında yapılan bir meta-analiz, günde en az 200 miligram C vitamini tüketmenin insanların soğuk algınlığını yaklaşık %8 daha hızlı atlatmalarına yardımcı olduğunu göstermiştir.
- C vitamininizi bütün meyvelerden almak en iyi yoldur. Bütün bir meyve tükettiğinizde, tozlarda, sakızlarda veya tabletlerde bulunmayan diğer besinsel faydaları (bağırsak dostu lif, nemlendirici su ve diğer mikro besinleri düşünün) de elde edersiniz.
Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olabilirler
Kronik enflamasyon, kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi sağlık sorunları riskini artırabilir. Diyetisyen ve klinik doçent Christiane Meireles, narenciyedeki C vitamininin bu iltihabı sınırlamaya yardımcı olan bir antioksidan işlevi gördüğünü ifade etti. Turunçgiller ayrıca karotenoidler gibi başka antioksidan bileşenler de içermektedir. Dr. Meireles, bu bileşenlerin anti-enflamatuar faydalarına katkıda bulunduğunu belirtti.
Turunçgilleri Nasıl Tüketebilirsiniz?
Portakal suyu yerine portakalı tercih edin: Besin maddelerini en üst düzeye çıkarmak için bütün meyveler en iyi seçenektir. Dr. Meireles, bir narenciyenin suyunu sıktığınızda, yararlı liflerinin çoğunu kaybettiğinizi belirtiyor. Ayrıca bir bardak meyve suyu elde etmek için birden fazla meyve kullanıldığından, meyve suyu içtiğinizde genellikle daha fazla şeker ve kalori almış olursunuz.
İlaç etkileşimlerine dikkat edin: Greyfurt ve greyfurt suyu, bazı ilaçların metabolize edilmesine yardımcı olan bir enzimi bloke ederek etkileşime girebilir. Sonuç olarak, kan dolaşımınıza daha fazla ilaç girmesiyle yan etki riski artabilir. Özellikle yaygın tiroit ilaçları gibi bazı durumlarda greyfurt, ilacın emilimini engelleyerek ters bir etki yaratabilir. Eğer reçeteli ilaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketimi konusunda doktorunuza danışmalısınız.
Kabukları atmayın: Bazı araştırmalar, narenciye kabuğunun dış katmanındaki yağların sağlığınıza fayda sağlayabilecek kendi antioksidanlarını içerdiğini öne sürmektedir. Bir yemeğe narenciye kabuğu rendesi eklemek ya da kabuklardan çay yapmak, bu potansiyel faydaları elde etmenize yardımcı olabilir.