Günün İftar Menüsü
Bugün sizlerle birlikte 7. gün iftar menüsünü paylaşıyoruz. Bu menüde, lezzetli ve sağlıklı tarifler bir araya geldi. Çorba olarak brokoli çorbası, ara sıcak olarak sütlü kabak, ana yemek olarak fodula ve tatlı olarak ise sultan sarması yer alıyor. İşte detaylı tarifler!
Çorba: Brokoli Çorbası
Malzemeler:
- 500 gram brokoli
- 1 tane havuç
- 1 tane patates
- 2 bardak süt
- 1 tane soğan
- 2 kaşık süt kreması
- 2 kaşık tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- 1 kaşık un
Nasıl yapılır?
- Brokoliyi güzelce yıkayın, patatesi küp küp doğrayın, havucu ise halka halka dilimleyin ve soğanı doğrayın.
- Tüm sebzeleri bir tencerede karıştırın, üzerine geçecek kadar su ekleyin ve sebzeler iyice yumuşayana kadar haşlayın.
- Başka bir tencerede tereyağını eritin, elediğiniz unu ekleyerek hafifçe kavurun. Ardından yavaş yavaş sütü ilave edip beşamel sosu pişirin.
- Haşlanmış sebzeleri beşamel sosun üzerine ekleyin ve haşlama suyunun yarısı kadarını tencereye alarak blender ile pürüzsüz bir kıvama getirin.
- Tuz ve karabiberi ekleyip kaynatın. Son olarak, brokoli çorbasının kremasını ilave ederek tekrar kaynatın. Çorbanız servise hazır!
Ara Sıcak: Fırında Sütlü Kabak
Malzemeler:
- 4 adet orta boy kabak
- 2 su bardağı süt
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 dal taze veya kuru biberiye
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl yapılır?
- Bir kabın içinde süt ve yumurtayı çırpın. İçerisine zeytinyağı, tuz ve baharatları ekleyin. Biberiyeyi de unutmayın, karıştırın.
- Kabakları yıkayıp kabuklu bir şekilde orta kalınlıkta dilimleyin.
- Fırın kabının tabanına kabakları dizin. Üzerine hazırladığınız sıvı karışımdan birkaç kepçe gezdirin.
- Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve dereotu serpin. Tüm malzemeler bitene kadar bu işlemi tekrar edin.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üzeri kızarıp kıvamı yoğunlaşana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Ana Yemek: Fodula
Malzemeler:
- 1 adet yuvarlak çavdar ekmeği
- 600 gram kuşbaşı kuzu eti
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 adet soğan
- 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
- 1 adet havuç
- Bir tutam toz rezene
- Bir tutam anason
- Yeteri kadar sıcak su
- 1 çay fincanı kurutulmuş adaçayı
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Tereyağının yarısını bir tencereye alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun.
- Tencereye bezelye ve küp doğranmış havucu ekleyin.
- Rezene, anason ve tuzu da ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
- Et yumuşayana kadar pişirmeye devam edin ve ocağı kapatın.
- Çavdar ekmeğinin üst kısmını kapak şeklinde kesin, içini çıkarın ve etli harcı ekmeğin içine paylaştırın. Fırın tepsisine yerleştirin.
- Kalan tereyağını küçük bir tavada eritip üzerine adaçayı ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı ekmeğin üzerine gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirip servise hazır hale getirin.
Tatlı: Sultan Sarması
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 bardak şeker
- Yarım bardak un
- Yarım bardak nişasta
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 çorba kaşığı margarin
- 1 paket vanilya
Süslemek için:
- 1 paket hindistan cevizi
- 1 paket krem şanti
- 1 bardak soğuk süt
Nasıl yapılır?
- Sütü, şekeri, kakaoyu, unu ve nişastayı bir tencereye alarak ocağın üzerinde karıştırın ve kıvam alana kadar pişirin.
- Kaynayıp fokurdamaya başladıktan sonra içerisine bir çorba kaşığı margarin ekleyin.
- İyice kaynadıktan sonra mikserle bir kez daha çırpın. Yağlı hindistan cevizini serin.
- Üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve iyice yaydırın.
- Krem şantiyi bir bardak soğuk süt ile mikserle çırpıp, ılınan muhallebinin üzerine dökün.
- Dolapta iyice soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra yağlı kağıdı yuvarlayın ve açın.
- Kesme işlemine geçip tabaklara servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!