Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi: Tepsi Yemekleri
Ramazan sofraları, hem bereketi hem de çeşitliliği ile bilinir. Bu sofralarda yer alan tepsi yemekleri, kolaylıkları sayesinde hem göz doldurur hem de doyurucu bir alternatif sunar. İşte hem pratik hem de lezzetli 5 tepsi yemeği tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları ile birlikte sizlerle!
1. Tepsi Kebabı
- Malzemeler:
- Yarım kg orta yağlı kıyma
- 1 tane kuru soğan
- 1 tane yeşil biber
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 2 çay kaşığı tuz
- Üzerini süslemek için:
- 1 tane domates
- 1 tane soğan
- 2 tane çarliston biber
- Sosu için:
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yapılışı:
- Öncelikle soğan, maydanoz ve yeşil biberi mutfak robotunda ince ince doğrayın. Eğer robot yoksa, bıçakla çok ince doğrayabilirsiniz.
- Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine robotta çektiğiniz malzemeleri ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.
- Hazırladığınız karışımı, orta boy yuvarlak bir fırın tepsisine eşit şekilde yayın. Her köşenin kaplı olduğundan emin olun.
- Domatesi dörde bölüp, kıymanın üzerine yerleştirin. Biberlerin saplarını kesip, ikiye bölerek domateslerin yanına dizin. Soğanı da dörde bölüp yerleştirin.
- Salçayı sıvı yağ ile karıştırıp, tepsinin her tarafına gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Yanında pirinç pilavı ve patlıcan turşusu ile servis edebilirsiniz.
2. Kilis Tava
- Malzemeler:
- 1 adet sivri yeşil biber
- 1 diş sarımsak
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 1 adet domates
- Yarım kilo kadar kıyma
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığından az karabiber
- 2 adet patates (tabanına döşemek için)
- Yapılışı:
- Kıymayı derin bir kaba alın. Rendelediğiniz sarımsağı ve doğradığınız sebzeleri ekleyin.
- Baharatları ekleyip yoğurun. Patatesleri soyup yuvarlak dilimler halinde kesin ve tuzlayın.
- Tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın. Patatesleri tepsinin tabanına dizip, üzerine kıymayı yayıp şekil verin.
- Üzerini domates, biber ve soğan ile süsleyin. Folyo ile kapatıp, 200 derece fırında pişirin. Folyoyu çıkarıp kızartarak pişirmeye devam edin.
3. Parmak Kebabı
- Malzemeler:
- Kızartmak için: 5 adet patates, 2 adet kabak, 2 adet patlıcan, 2 adet kırmızı biber, 6 adet yeşil biber
- Kıymalı harcı için: 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 300 gr kıyma, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, 1 adet yeşil biber, 1 adet domates, 1 tatlı kaşığı domates salçası, Yarım su bardağı sıcak su, Tuz, Karabiber, Pul biber
- Üzeri için: Çeri domates
- Üzerine dökmek için: 1 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı salça, Tuz
- Yapılışı:
- Sebzeleri parmak şeklinde doğrayın ve kızartın. Kızarttığınız sebzeleri yuvarlak bir tepsiye yerleştirin.
- Kıymalı harcı hazırlamak için tavaya sıvı yağı alıp kıymayı kavurun. Doğradığınız sebzeleri ekleyin ve pişirmeye devam edin.
- Sıcak suyu ekleyip 5 dakika daha pişirin. Kıymalı harcı sebzelerin ortasına dökün ve üzerini çeri domates ile süsleyin.
- Salçayı ve tuzu sıcak su ile karıştırın, yemeğin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
4. Tepside Kıymalı Patates
- Malzemeler:
- 4-6 tane patates
- 500 gram kıyma
- 3-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tane kuru soğan (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı salça
- 2-3 tane domates (küçük doğranmış veya menemenlik sos)
- Yarım çay bardağından fazla sıcak su
- Tuz, karabiber, kekik
- Yapılışı:
- Kıymayı sıvı yağda kavurun. Soğan ve sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edin, ardından salçayı ilave edin.
- Domates, baharatlar ve suyu ekleyip kısık ateşte pişirin. Patatesleri soyup yuvarlak dilimler halinde kesin.
- Yağlı tepsiye patates dilimlerinden bir kat döşeyin, üzerine kıyma harcının yarısını yayın. Ardından tekrar patates dizin.
- Fırında 200 dereceye ayarlayıp, patatesler iyice pişene kadar pişirin.
5. Patlıcanlı Tepsi Kebabı
- Malzemeler:
- 5 adet patlıcan
- Yarım kilo dana ya da kuzu kıyma
- 3-4 iri diş sarımsak
- 2-3 adet domates
- 4-5 adet yeşil biber
- Kırmızı toz biber, karabiber, tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yapılışı:
- Patlıcanları 1,5-2 parmak eninde kesin. Kıyma, dövülmüş sarımsak ve baharatları karıştırın.
- Her patlıcana bir köfte olacak şekilde yerleştirin. Tepsinin ortasına domates ve biberleri koyun.
- Tepsinin üzerine tuz serpip, sıvı yağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 1 saate yakın pişirin.
- Patlıcanların yumuşaklığını kontrol ederek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Bu tarifler, Ramazan sofralarınızı zenginleştirirken, sevdiklerinizle paylaşacağınız keyifli anlar yaratmanıza da yardımcı olacaktır. Şimdiden afiyet olsun!