Ramazan ayının huzur dolu atmosferinde sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz iftar ve sahur sofralarınızı zenginleştirecek 4 pratik tarife göz atmaya ne dersiniz? Hem iftar hem de sahurda hızlıca hazırlayıp buzluğa atacağınız bu lezzetler, sofralarınıza lezzet katacak. İşte, bu tariflerin nasıl yapılacağı ve nasıl saklanacağı hakkında detaylı bilgiler!
Buzlukta Saklayabileceğiniz Zeytinyağlı Sarma Tarifi
Malzemeler:
- 3 su bardağı pirinç
- 6 adet kuru soğan
- Dereotu ve maydanoz
- Tuz, karabiber
- Pul biber, kimyon
- 2 yemek kaşığı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 adet küp küp doğranmış domates
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle soğanları ince ince doğrayın ve geniş bir tavada sıvı yağ ile soteleyin.
- Ardından içerisine pirinci, baharatları ve küp doğranmış domatesleri ekleyin. Tuzu da ilave ettikten sonra 1 bardak kaynar suyu ekleyerek kısık ateşte 5 dakika pişirin.
- 5 dakika sonunda harcı dinlenmeye bırakın. Bu arada yaprakları sarılacak hale getirin.
- Daha sonra yaprakları tek tek açıp, iç harcından alarak ince ince sarın.
Nasıl Saklanır?
- Sarma işlemi bittikten sonra, sarmaları buzluk poşetlerine çiğ haliyle yerleştirin ve buzluğa atın.
- İstediğiniz zaman, pişirme aşamasında üzerine yağ ve limon ekleyerek hazırlayabilirsiniz.
Buzlukta Uzun Süre Dayanan Köfte Tarifi
Malzemeler:
- Yarım kilo kıyma
- 2 tane kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 tane yumurta
- 1 su bardağı bayat ekmek içi
- Yarım demet maydanoz
- Kimyon, kırmızı biber, karabiber, kekik, tuz
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle maydanoz, soğan, sarımsak ve bayat ekmek içini bir robotta çekip kıymaya ekleyin.
- Salça, yumurta ve baharatları da ilave ederek güzelce yoğurun.
- Hazırladığınız karışımdan dilediğiniz şekilde şekil vererek köfteler oluşturun.
Nasıl Saklanır?
- Buzluğa atmadan önce köfteleri bir tepsiye dizin ve buzdolabında soğuması için bekletin.
- Daha sonra isterseniz buzluk poşetlerine paylaştırın, isterseniz alüminyum folyonun üzerine dizerek üzerini kapatıp buzluğa atın.
- Kızartma yapacaksanız, mutlaka geceden buzluktan çıkarıp buzdolabı bölümünde çözdürmeye özen gösterin.
Derin Dondurucuya Koymalık Mantı Tarifi
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
İç Harcı İçin:
- 200 gram yağsız kıyma
- 1 adet soğan
- Tuz, karabiber, pulbiber
Nasıl Yapılır?
- Derin bir kabın içine unu alarak ortasında havuz açın.
- Tuz ve yumurtayı ekleyip karıştırdıktan sonra, hamurun durumuna göre yavaş yavaş su ilave edin. Hamurun sert olması önemli.
- Hamuru hazırladıktan sonra iki eşit parçaya bölün ve 30 dakika dinlenmesini sağlayın.
- Bu arada iç harcı hazırlamak için kıymayı bir kaba alıp, ince doğranmış soğanları ekleyin. Baharatları da ilave ettikten sonra yoğurun.
- Dinlenen hamuru açın ve kare parçalara kesin. İç harcı yerleştirip köşelerini birleştirin.
Nasıl Saklanır?
- Geniş bir tepsiye un serip mantıları dizin. Tüm hamur için aynı işlemi tekrar edin.
- Hazırladığınız mantıları dondurucu kısmında yarım saat bekletin, ardından buzdolabı poşetine koyarak uzun süre saklayın.
- İsterseniz nişasta ile bulayıp 200 derece fırında 5-8 dakika pişirin, sonra soğutup poşetlere aktarın.
- İçinde süt ve süt ürünü bulunmamasına dikkat edin, bu mantının ömrünü uzatacaktır.
Sodalı Buzluk Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 6 adet hazır yufka
- 1 şişe maden suyu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- İçi için beyaz peynir
- Bol miktarda buzlu su
- 1 yumurta sarısı (üzeri için)
Nasıl Yapılır?
- Maden suyu ve sıvı yağı bir kapta karıştırın.
- İlk yufkayı düzgün bir zemine serin ve üzerine sıvı karışımdan bolca dökün.
- İkinci yufkayı üzerine örtüp tekrar sıvı karışımını sürün.
- İki kat yufkayı önce 4 eşit üçgen parçaya, ardından her parçayı 3 eşit parçaya bölerek toplamda 12 üçgen parça elde edin.
- Her parçanın geniş kısmına bir kaşık peynir koyup, sigara böreği gibi sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın.
Nasıl Saklanır?
- Buzluğa sığacak büyüklükte bir tepsinin tabanını streçleyin. Börekleri dizip üzerini streçle kapatın, ardından buzlukta dondurun.
- Donduktan sonra tepsiden alıp buzdolabı poşetlerine koyarak tekrar dolaba kaldırın.
- Pişirmek için dolaptan çıkarıp çözülmesini beklemeden yağlanmış tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün, 200 derece fırında 40-45 dakika pişirin.