Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucunda “Milas yağlı zeytini” Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafik işaret tescili aldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, zeytin, Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin kıymetli üretim merkezlerinden Milas’ta, birinci çağlardan bugüne kadar en temel geçim kaynakları ortasında yer alıyor.
Sofralık bir zeytin olan Milas yağlı zeytini, ilçe sonları içerisinde yaygın olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerden elde ediliyor ve en çok yüzde 1 hür asitlik pahasındaki zeytinyağıyla üstü kapatılarak hazırlanıyor.
Doğal salamura zeytin niteliğindeki Milas yağlı zeytini, bütün zeytin sınıfında olup çizik zeytin olarak piyasaya sunuluyor. Bu zeytinin hazırlanmasında besin katkı unsurları, aroma ve aroma verme özelliği taşıyan besin bileşenleri kullanılmıyor. Ayrıyeten sterilizasyon, pastörizasyon süreçleri de uygulanmıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucunda Milas yağlı zeytini AB’den coğrafik işaret tescili aldı. Böylelikle AB’den tescil alan eser sayısı 14’e ulaşırken, Milas’ın AB tescili alan eser sayısı da 2’ye yükseldi. Daha evvel Milas zeytinyağı AB coğrafik eser tescili almıştı.
YUMAKLI: LEZZETLERİMİZİN TESCİL EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ
Bakan Yumaklı, şunları kaydetti:
“Böylece eserlerimiz hem korunuyor hem de daha bedelli hale geliyor. Kültürel varlıklarımızın, kıymetlerimizin, lezzetlerimizin tescil edilmesi için memleketler arası arenada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milas yağlı zeytinimiz AB tarafından tescil edilen 14. eserimiz oldu. Ülkemize, kesimimize ve üreticilerimize güzel olsun. Bu sayıyı daha fazla artırmanın eforu içerisindeyiz.”
SIRADA 4 ESER VAR, 40 ESER BEKLEMEDE
AB coğrafik işaret tescili için Edremit körfezi yeşil çizik zeytin, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ile Maraş tarhanası olmak üzere 4 eser AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı ve 3 aylık itiraz müddetleri sonunda tescil almaları bekleniyor.
AB coğrafik işaret tescili için müracaatta bekleyen 40 eser ise şunlar:
“Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Aydın Memecik zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Safranbolu safranı, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın Memecik zeytini, Araban sarımsağı, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Maraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi / Gaziantep Melengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu / Kırkağaç melon, Milas Çekişke zeytini, Hatay Kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı.”
KAHVE, LOKUM, YOĞURT VE BAKLAVA İÇİN MÜRACAAT YAPILDI
Öte yandan AB’ye klâsik eser tesciline yönelik olarak döner, Türk kahvesi, Türk lokumu, klasik yoğurt/Türk yoğurdu ve klâsik baklava/Türk baklavası için müracaat yapıldı.
Coğrafi işaret, besbelli bir niteliği, ünü yahut başka özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge yahut ülke ile özdeşleşmiş eseri gösteren işaret olarak tanımlanıyor.
Türkiye’de 1457 coğrafik işaret ve klâsik eser ismi tesciline sahip eser bulunuyor. Bunlardan 1271’i tarım ve besin eserlerinden oluşuyor. Bu tesciller Türkiye hudutları içinde geçerli kabul ediliyor. AB ülkelerinin tamamında müdafaa sağlamak için ise 2012/1151 sayılı Tarım Eserleri ve Besin Hususları Hakkında Kalite Tasarısı isimli Avrupa Kurulu Tüzüğü çerçevesinde Avrupa Komitesine müracaat yapmak gerekiyor.