Mutfağınızın mis gibi ekmek kokularıyla dolmasını istiyorsanız, doğru yerdesiniz! Ekmek yapımı düşündüğünüz kadar karmaşık değil; bir kez denedikten sonra tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz. Bu yazıda, glutensiz ekmekten pekmezli ekmeğe, çiçek ekmekten yoğurmadan yapılan tarife kadar birçok seçenek bulacaksınız. Haydi, evde kolay ekmek nasıl yapılır, birlikte keşfedelim!
Yoğurmadan Yapılan Ekmek Tarifi
Malzemeler:
- 2.5 su bardağı ılık su
- 2.5 su bardağı un
- 2 su bardağı tam buğday unu
- 1 paket toz maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
Nasıl yapılır?
- Öncelikle su, maya ve şekeri bir kaba alarak 5 dakika bekletin.
- Daha sonra unları, tuzu ve ılık suyu ekleyip, yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırın.
- Hamurun üzerini örtün ve mayalanması için 1 saat bekletin. İsterseniz bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz.
- Mayalanmış hamuru un serpilmiş tepsiye koyup istediğiniz şekli verin.
- Tekrar 10-15 dakika bekletin ve üzerine un serpin.
- Önceden ısıtılmış 200° fırında 45 dakika pişirin. Pişirme sırasında fırına ısıya dayanıklı bir kap içinde su koymayı unutmayın.
- Pişen ekmeği fırından çıkarın ve soğuması için 5-10 dakika bekletip dilimleyerek servis edin.
Sağlıklı ve Pekmezli Ekmek Tarifi
Malzemeler:
- 5,5 su bardağı kepekli un
- 2 su bardağı beyaz un
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı yoğurdun sulu kısmı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 3 bardak su
- Yarım yaş maya veya 1 tatlı kaşığı instant maya
Nasıl yapılır?
- Bir kaseye maya, su ve pekmezi ekleyip, üzerini kapatarak 5 dakika bekletin.
- Maya kabardıktan sonra karışımı yoğurma kabına alıp, un hariç tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırın.
- Daha sonra beyaz unu ve yulaf ezmesini ekleyip, 10 dakika boyunca yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurun üzerini kapatıp 20 dakika bekletin. Mayalanmış hamuru unlanmış tezgahın üzerinde açın ve rulo sarar gibi sarın.
- İkiye katlayıp tekrar üzerini kapatın ve 20 dakika daha bekletin.
- Hamuru tekrar açıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın. Üzerine bıçakla çizikler atın.
- Üzerine fırça ile su sürüp ay çekirdeği serpebilirsiniz.
- 250 derece fırında 40-50 dakika pişirin ve sıcak servis edin.
Çiçek Ekmek Tarifi
Malzemeler:
- 1 paket instant maya
- 2 su bardağı ılık su
- 5,5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı eritilmiş ılık tereyağı
Üzeri için:
- Çörek otu
- Çiğ kabak çekirdeği
- Haşhaş
- 1 yumurtanın sarısı
Nasıl yapılır?
- Mayayı ve şekeri bir kaba alıp üzerine ılık su ekleyin. Köpürünceye kadar karıştırın.
- Unu, tuzu ve tereyağını ekleyerek yoğurun. Hamurun uzun, yumuşak olmasına dikkat edin.
- Hamuru toparlayıp streç filmle kaplayarak 30 dakika dinlendirerek mayalanmasını sağlayın.
- Mayalanan hamuru bezelere ayırıp yuvarlayın ve tepsiye çiçek şeklinde dizin. 20 dakika daha dinlendirin.
- Üzerine yumurta sarısı sürün ve malzemeleri serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
Glutensiz Karabuğday Ekmek Tarifi
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı çiğ karabuğday
- 3/4 su bardağı su
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı keten tohumu
- 2 tatlı kaşığı chia tohumu
Nasıl yapılır?
- Çiğ karabuğdayı üzerini geçecek kadar suyla ıslatıp 1,5 gün bekletin.
- Karabuğdayı süzgeçten süzün ama yıkamayın.
- Keten tohumu ve süzülmüş karabuğdayı su ile birlikte mutfak robotunda akışkan hale gelene kadar çekin.
- Homojen bir karışım elde ettikten sonra chia ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Yağlı kağıt serilmiş pişirme kabına karışımı dökün. Üzerini streç filmle kaplayarak kabarması için bekletin.
- Maksimum 5-6 saat sonra ekmeğiniz kabaracaktır.
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 60 dakika pişirin. Ardından 160’a getirip, ekmek kabını fırının alt katına koyarak 30 dakika daha pişirin.
- Fırından çıkan ekmeği hemen dilimlemeyin; dinlenmesi için bekletin. Dinlendikçe tadı ve kıvamı daha lezzetli olacaktır.
Afiyet olsun!