1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Orta Vadeli Program Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Orta Vadeli Program Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Eylül ayında kamuoyuna duyurulması beklenen Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili istişarelerin devam ettiğini ifade etti. Cevdet Yılmaz, “Finans kesimiyle olan görüşmemizi cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştireceğiz. Bu toplantıda, Bankalar Birliği, kamu ve özel sektör temsilcileri ile banka genel müdürleri gibi finans sektörünün önemli aktörleri bir araya gelecek. Onların önümüzdeki üç yıla dair perspektifleri ve beklentileri üzerinde duracağız.” dedi.

Yılmaz, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, önceki Orta Vadeli Programlardan farklı olarak, toplumun çeşitli kesimlerinin yeni döneme ilişkin beklentilerini istişare toplantıları aracılığıyla dinlediklerini belirtti. Bu görüşmelerin sonuçlarının OVP’ye yansıtılacağını vurguladı.

Vergi Sistemi Üzerine Değerlendirmeler

OVP çerçevesinde büyüme, istihdam ve enflasyon hedeflerinin hükümet ile Merkez Bankası tarafından belirlendiğini ifade eden Yılmaz, beklenen enflasyon rakamlarına yönelik son bir güncelleme yapıldığını, 2025 yılına kadar küçük güncellemelerin olabileceğini, ancak 2026’da enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, vergi reformuna dair bir soru üzerine, “İşveren ve işçi kesimleri, ‘Vergi sistemine yeniden bakılsın’ diyor. Hem işçi hem de işveren kesiminden gelen ortak bir talep var; doğrudan vergilerin artırılması, dolaylı vergilerin ise azaltılması yönünde. Önümüzdeki dönemde bu bağlamda çeşitli çalışmalar yapılması gerekecek. Burada, amaç vergi artışı veya azalışı değil; vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi ve daha dengeli hale getirilmesidir.” şeklinde yanıt verdi.

İstişare Süreci ve OVP’nin Yapısı

OVP’nin muhtemelen Eylül ayının ilk 10 gününde açıklanacağını belirten Yılmaz, bu durumun çalışmaların gidişatına bağlı olduğunu dile getirdi. “İstişarelerin bir kısmını tamamladık. İş dünyası, işçi kesimi, memurlar ve muhasebecilerle görüşmeler gerçekleştirdik. Şimdi, tarım ve finans kesimi ile görüşmeler yapacağız. Türkiye Ziraat Odası (TZOB) ve birlik başkanlıklarıyla bir araya gelmeyi planlıyoruz. Tarih henüz kesinleşmemiş olsa da, Tarım ve Orman Bakanımızla birlikte bu görüşmeleri kısa süre içinde gerçekleştireceğiz.” diye ekledi.

Yılmaz, finans kesimiyle olan toplantının ise Cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde yapılacağını belirtti ve “Bankalar Birliği, kamu-özel sektör temsilcileri ve banka genel müdürleri gibi önemli aktörlerin katılımıyla gerçekleşecek bu toplantıda, önümüzdeki üç yıla dair bakış açıları ve beklentileri ele alınacak.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile tüm illerden başkanların davet edileceği bir organizasyon düşündüklerini belirten Yılmaz, “Bu toplantı belki de tam gün sürecek ve tüm illerin, bölgelerin sorunlarını ve beklentilerini dinlemiş olacağız.” dedi.

OVP’nin Üç Temel Ayağı

Yılmaz, OVP’nin üç ana unsurdan oluşacağını belirterek şu bilgileri verdi:

  • Para politikası: Genel çerçeve Merkez Bankası’nın sorumluluğunda olacak.
  • Maliye politikası: Bütçe ve bütçedeki rakamlar OVP içerisinde detaylandırılacak.
  • Yapısal dönüşümler: Rekabet gücünü artırıcı, verimliliği destekleyici ve Türkiye’yi uluslararası arenada daha avantajlı bir konuma getirecek değişim ve dönüşümler yer alacak.

Yapısal dönüşümler arasında vergi reformu, eğitim alanındaki dönüşümler, hukuk alanındaki düzenlemeler ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi konular bulunacak. Bu değişimlerin, ekonominin potansiyelini artırmaya yönelik köklü değişiklikler içermesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Orta Vadeli Program Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin