Diyetisyen Serkan Aksoy’dan Yaz Mevsiminde Beslenme Önerileri
Diyetisyen Serkan Aksoy, yaz mevsiminde sağlıklı bir beslenme planı oluşturmanın önemine dikkat çekti. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitaminine ulaşmanın yollarını anlatan Aksoy, “Kış aylarında kapalı alanlarda geçirdiğimiz süre ve güneş ışığından yeterince faydalanamamamız, D vitamini seviyelerimizin düşmesine neden olur. Yazın güneşin UVB ışınları sayesinde vücudumuz D vitaminini daha iyi sentezler ve bu vitaminin gereksinimimizi karşılamaya başlarız. D vitamini, birçok hormonun yapı taşını oluşturmanın yanı sıra, kemik, kas ve eklem sağlığı için hayati öneme sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemimizin güçlenmesine de katkıda bulunur. Özellikle çocukluk, gebelik ve emzirme dönemlerinde bu vitaminin rolü son derece büyüktür” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Güneş ışığından yararlanmanın önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Aksoy, “Güneşin en dik olduğu saatlerde baş bölgesinin korunması ve sadece 10-15 dakikalık deri teması önerilmektedir. Ancak sıcak havalar nedeniyle vücut ısısının artması, elektrolit kaybına yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda sağlıklı beslenmenin önemi bir kez daha öne çıkıyor” dedi.
Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler
CEVİZ, FINDIK VE BADEM TÜKETİLEBİLİR Organizmada meydana gelen elektrolit kayıplarının telafi edilmesi için su içmenin yanı sıra, sebze ve meyve tüketiminin de önemine dikkat çeken Dyt. Aksoy, şu bilgileri paylaştı: “Akdeniz diyeti, yaz aylarında da en ideal beslenme modeli olarak öne çıkmaktadır. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar, ceviz, fındık, badem gibi sert kabuklu kuruyemişler, zeytinyağı ve tam tahıllı ürünler, yaz beslenmemizin temelini oluşturmalıdır. Sindirimi zor olan besinlerden, kırmızı et ve kuru baklagiller gibi gıdalardan bu mevsimde mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu tür besinleri tüketirken, sebzelerle bir arada veya ızgara olarak salatalarda tercih edilmesi daha sağlıklıdır.”
Sebzeleri Kızartmadan Tüketin
SEBZELER KIZARTMADAN TÜKETİLMELİ Yaz mevsimi, meyve ve sebzelerin bol olduğu bir dönemdir. Dyt. Aksoy, iştah mekanizmasını destekleyen gıdaların da yaz aylarında yer aldığını belirtti. “Gün içinde kaybedilen sıvıyı su, ayran, soğuk çorbalar ve doğal meyve içecekleriyle karşılamak önemlidir. Ayrıca sebzeleri kızartmak yerine buharda pişirme veya çiğ olarak tüketmek, besin değerlerini korumak açısından faydalıdır. Kuru meyveler ve meyve sularından ziyade, taze meyvelerin hijyenik koşullarda temizlenip tüketilmesi önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
Kronik Hastalığı Olanlar İçin Beslenme Önerileri
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR YAĞLI BESİNLERDEN UZAK DURMALI Kronik hastalığı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Dyt. Aksoy, “Kronik hastalığı olan bireyler, ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve tuz tüketimlerini sınırlamalıdır. Günün serin saatlerinde, sabah erken veya akşam serinliğinde 30’ar dakika fiziksel aktivite yapmak, genel sağlığımızı korumak için kritik öneme sahiptir. Ayrıca, kilo başına 30 ml su tüketimi (örneğin, 60 kg bir kişi için 1800 ml) de önemli bir husustur” dedi.
Sağlıklı İçecek Tarifleri
SAĞLIKLI BİR İÇECEK TARİFİ Sağlıklı içecek önerileri de sunan Dyt. Aksoy, “İki ince dilim kavun, üç yemek kaşığı süzme yoğurt ve bir tatlı kaşığı balı blenderdan geçirerek, buzlukta saklayabilirsiniz. Ara öğünlerde üzerine koyacağınız iki kırılmış ceviz ile serinleyebilirsiniz. Alternatif olarak, bir litre demlenmiş yeşil çaya bir şişe maden suyu ve bir adet orta boy şeftali ekleyip, ılındıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ilave ederek sağlıklı içecekler hazırlayabilirsiniz. Yaz mevsimini, porsiyonlarınızı azaltarak ve dengeli bir beslenme ile renkli gıdalarla zenginleştirerek geçirebilirsiniz” diyerek sözlerini sonlandırdı.