1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Yaz Mevsiminde Gıda Zehirlenmesi ve Güvenliği

Yaz Mevsiminde Gıda Zehirlenmesi ve Güvenliği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz Mevsiminde Gıda Zehirlenmesi Riskleri

Artan sıcaklıklarla birlikte yaz mevsiminde gıda zehirlenmesi vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ece Ertürk Kocabaş, yaz aylarında gıda güvenliğinin önemine dikkat çekti.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtileri arasında kusma, karın ağrısı ve ishal yer almaktadır. Uzm. Dr. Kocabaş, “Sebebe bağlı olarak, bilinç bozukluğu, yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Ciddi vakalarda ise felç ve nefes darlığı gibi bulgular görülebilir. Gıda zehirlenmelerinde bulantı ve kusma en sık rastladığımız şikâyetlerdir. Etkenin türüne göre değişmekle birlikte, belirtiler genellikle 30 dakika ile 2 saat içinde ortaya çıkar; bazı durumlarda bu süre 1 aya kadar uzayabilir.

Bunların yanı sıra, ateş, kanlı ya da sulu ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle birlikte çift veya bulanık görme, konuşma bozukluğu, motor fonksiyon kaybı ve bilinç değişiklikleri gibi nörolojik semptomlar da görülebilir. Gıda zehirlenmesi genelde kendi kendini sınırlayan bir durumdur ve 1-3 gün içinde tamamen iyileşme sağlanır; ancak, bazı durumlarda ciddi nörolojik tablolara ve nadiren de ölüme sebep olabilmektedir. Bu tür rahatsızlıklarla karşılaşmanız durumunda, en kısa sürede acil servise başvurmanız önemlidir.” diye belirtti.

Gıda Güvenliği İçin Öneriler

Açık bir şekilde tezgahlarda satılan gıda ürünlerinin satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Kocabaş, “Et ve tavuk tüketimi için güvenilir şarküterilerden alışveriş yapılması önemlidir. Ayrıca, güvenilir markaların paketli ürünleri de tercih edilebilir. Paketli ürün alırken, paketin hasar görmediğinden emin olunmalı ve etiket okuma alışkanlığı edinilmelidir. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihleri mutlaka kontrol edilmelidir.” dedi.

Tavuk Tüketimi ve Hazırlığı

Tavuk etinin yıkanması gerekliliği hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Kocabaş, “Tavuk etinin yıkanmasına kesinlikle gerek yoktur. Tavuğun doğal olarak yüksek bir mikroorganizma yükü vardır. Tavuğu pişirmeden önce yıkamak, mikroorganizma yükünü azaltmaz; aksine, lavabo, musluk, tezgâh yüzeylerine ve ellerimize bulaşarak çapraz bulaşmaya sebep olabilir. Bu nedenle, tavuk etini hazırladıktan sonra mutfak yüzeylerinin dezenfekte edilmesi ve ellerin en az 20 saniye boyunca sıvı sabunla yıkanması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Yaz Aylarında Beslenme ve Su Tüketimi

Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme konusuna değinen Uzm. Dr. Kocabaş, “Hava sıcaklıkları arttıkça, su ihtiyacımız da artmaktadır. Kişinin yaşı, boyu, kilosu ve sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak, yaz aylarında günlük 2-3 litre su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Süt, ev yapımı meyve suyu, limonata, ayran ve soda gibi içecekler, günlük sıvı tüketiminizi artırmaya yardımcı olur.” dedi.

Ayrıca, “Porsiyonları küçülterek sindirimi kolay besinleri tercih etmeliyiz. Meyve ve sebze tüketimini artırmak, özellikle yaz aylarında kaybettiğimiz su ve mineralleri geri kazanmak açısından önemlidir. Tatlı ihtiyacınızı meyve ve gerektiğinde sütlü tatlılar ile gidermelisiniz. Yüksek lif içeriğine sahip ve %90’ı su olan karpuz, hem tokluk hissi verir hem de bağırsak hareketlerini düzenler.” ifadelerini kullandı.

Yaz Mevsiminde Gıda Zehirlenmesi ve Güvenliği
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin