Sıcak Çarpması ve Belirtileri Üzerine Önemli Bilgiler
Girişimsel Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Elif Sarıönder Gencer, hava sıcaklıklarının son dönemlerde yüksek seyretmesi nedeniyle hastaneye başvuran birçok kişide sıcak çarpması belirtilerinin görüldüğünü belirtti. Dr. Gencer, sıcak çarpmasının başlangıçta hafif semptomlarla başladığını; halsizlik, konsantrasyon güçlüğü ve anlamsız konuşma gibi belirtilerin ardından, durumu daha da kötüleşerek epileptik nöbetler ve komaya kadar gidebileceğini vurguladı.
Sıcak Çarpması Belirtileri
Sıcak çarpmasına maruz kalanlar için önemli bilgiler sunan Gencer, “Vücut ısısını dengede tutamadığınızda, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireylerde aşırı vücut ısısı artışı ciddi sorunlara yol açabilir. Terleme bozukluğu olan kişiler ve kalp hastaları, vücutlarını soğutamadıkları için hastaneye başvurarak ciddi şikayetler yaşayabilirler,” dedi. Sıcak çarpmasının ilk belirtileri arasında sıcak ve kuru cilt, bilinç değişiklikleri ve konsantrasyon bozuklukları yer almaktadır. Risk altında olan kişilerin, yüksek sıcaklığa maruz kalmaları ve yeterli sıvı almamaları durumunda bilinç kaybı, nöbet geçirme ve komaya girebileceklerini ifade etti. Dr. Gencer, beyin şişmesi ve koma gibi durumların sıcak çarpmasının tehlikeli sonuçlarından biri olduğunu belirtti.
Sıcak Çarpması Komaya Sokabilir
Canlı organizmaların belirli bir sıcaklık aralığında sağlıklı bir şekilde işlev gösterebildiğini vurgulayan Gencer, “Bizler proteinlerden oluşuyoruz ve belli derecelerin altındaki sıcaklıklarda, organlarımız donabilir ve geri dönüşü olmayan doku hasarları oluşabilir. Aynı şekilde aşırı sıcaklarda da dokular zarar görebilir. Özellikle beyin, aşırı sıcaklara maruz kaldığında işlevselliğini yitirme riski taşır. Başlangıçta hafif belirtilerle başlayan sıcak çarpması, ilerledikçe nöbet ve koma gibi ciddi durumlara neden olabilir,” dedi.
Açık Havada Çalışanlara Öneriler
Açık alanda çalışan kişilerin güneşten korunmaları gerektiğini belirten Gencer, “Özellikle Antalya gibi turizm bölgelerinde çalışan garson, kurye ve inşaat işçileri gibi bireyler, mutlaka güneşten koruyucu ekipmanlar kullanmalıdır. Şapka ve güneş gözlüğü gibi önlemler alarak, sık sık sıvı almalı ve bol miktarda su tüketmelidirler. Ayrıca, sıcakta kaldıkları süreyi kısaltmalı ve kendilerini serin tutma yollarını bulmalıdırlar. Denize gidecek olanlara ise, güneşin en etkili olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında direkt güneş ışığına maruz kalmamalarını öneriyoruz. Özellikle ortalama sıcaklıkların 45 derecenin üstüne çıktığı günlerde daha dikkatli olunmalıdır,” şeklinde uyarılarda bulundu.