1. Haberler
  2. Eğitim
  3. LGS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı: Eğitimdeki Zorluklar ve İstatistikler

LGS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı: Eğitimdeki Zorluklar ve İstatistikler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Yerleştirme Sonuçları Açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirme sonuçlarını duyurdu. Yapılan açıklamalara göre, sınavla öğrenci kabul eden okullar ve yerel yerleştirme için tercih yapan 1 milyon 14 bin 675 öğrencinin yaklaşık yüzde 95’i tercih ettikleri okullara yerleşti.

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu sonuçları değerlendirirken, “Milli Eğitim Bakanı, LGS sonuçları üzerinden tüm öğrencilerin istediği okullara yerleştiği izlenimini yaratmaya çalışıyor, ancak bu oldukça yanıltıcı bir durumdur. Yerleştirmeye başvuran 1 milyon 14 bin 675 öğrenciden yalnızca 200 bin 310 öğrencinin sınavla alan okullara yerleşebildiği gerçeği göz ardı ediliyor. Yani her 5 öğrenciden yalnızca 1’i istediği okula yerleşebilmiş. Üstelik bu 200 bin öğrencinin bir kısmı ilk tercihine yerleşememiştir. Dolayısıyla bu oranın daha da düşük olduğu açıktır” dedi.

İmam Hatip Okulları Tercih Edilmiyor

Özbay, Anadolu imam hatip okullarının tercih edilmemesine dikkat çekerek, “Adrese dayalı yerleştirme sisteminin getirdiği zorunluluklar da göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl 40 bin öğrencinin büyük bir kısmı bu okullara mecbur bırakıldı. Yani Milli Eğitim Bakanlığı’nın iddia ettiği gibi burada bir ‘tercih’ yok, aksine zorlayıcı bir yönlendirme var. Öğrencilere tercih hakkı tanıyıp seçenek sunmadığınızda, bunun adı seçim olamaz. Bakanlığın iddia ettiği gibi tercihler ve sonuçlar gerçek değil, aksine dayatma ve ağır bir yükümlülük söz konusudur” ifadelerini kullandı.

Neden Sınavla Öğrenci Alıyorlar?

Eğitim uzmanı Salim Ünsal, yerleştirme sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Okul türleri arasında boşlukların özellikle proje imam hatip ve meslek liselerinde daha belirgin hale gelmesi, bu okulların sınav sisteminin bir parçası olup olmaması gerektiği konusunu tekrar gündeme taşıdı. Bu liselerden doluluk oranı sağlayanların da daha düşük dilimlerde taban puanları oluştu. Öğrenciler genel olarak fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerine yöneldi ve bu okullarda yüzde 99 doluluğa ulaşıldı. Bazı okullara yerleşemeyeceğini düşünen adayların büyük bir bölümü, o okullara yerleşmeyi başardı” dedi.

Yerleştirme Takvimi

Yerleştirmeye esas olan 1. nakil için tercihler 24-28 Temmuz tarihleri arasında alınacak ve 1. nakil sonuçları 31 Temmuz tarihinde açıklanacak. Ayrıca, 08-16 Ağustos tarihleri arasında boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları aracılığıyla yerleştirme başvuruları kabul edilecektir.

LGS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı: Eğitimdeki Zorluklar ve İstatistikler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin