1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sıcak Çarpması: Belirtileri ve Korunma Yöntemleri

Sıcak Çarpması: Belirtileri ve Korunma Yöntemleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıcak Çarpması ve Belirtileri Üzerine Bilgiler

Girişimsel Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Elif Sarıönder Gencer, son günlerde artan hava sıcaklıklarının, hastanelere başvuran birçok kişi üzerinde sıcak çarpması belirtilerine yol açtığını vurguladı. “Başlangıçta hafif ısıya bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü gibi basit şikayetlerle kendini gösteriyor. Ancak durum ilerledikçe, bu belirtiler ciddi rahatsızlıklara, epileptik nöbetlere ve hatta komaya kadar gidebiliyor” dedi.

Sıcak Çarpması Belirtileri

Sıcak çarpmasına maruz kalan bireyler hakkında bilgiler veren Gencer, “Vücut ısısını kontrol edemediğimizde, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireylerde aşırı vücut sıcaklığı ciddi sorunlara yol açabiliyor. Terleme bozukluğu yaşayanlar ve kalp hastaları, vücutlarını soğutamadıkları için ciddi şikayetlerle hastaneye başvurabiliyorlar. İlk belirtiler arasında sıcak ve kuru cilt yer alıyor. Aşırı sıcaklar, daha sonra bilinç değişikliklerine kadar gidebilen konsantrasyon bozuklukları ve yoğun susuzluk hissi yaratabiliyor.” açıklamasında bulundu. Gencer, risk altındaki kişilerin yüksek sıcaklıklara maruz kalmaları halinde yeterli önlemler almadıklarında, bilinç kaybı, nöbet geçirme ve komaya gidebilecek durumlarla karşılaşabileceklerini belirtti. “Beyin şişmesi ve koma, sıcak çarpmasının en tehlikeli belirtilerindendir” şeklinde ekledi.

Sıcak Çarpması Komaya Sokabilir

Canlı organizmaların belirli bir sıcaklık aralığında sağlıklı bir şekilde işlev gösterdiğine dikkat çeken Gencer, “Biz protein yapısına sahip bir varlık olarak, belli derecelerin altında sıcaklıkta hassas organlarımız, burun ve kulak gibi bölgelerimiz donabiliyor ve geri dönüşsüz doku hasarları, nekroz ortaya çıkabiliyor. Sıcak havalarda da benzer durumlar yaşanabiliyor; dokular ciddi şekilde zarar görebiliyor. En hassas organ olan beyin, aşırı sıcaklıklara maruz kaldığında işlevlerini kaybedebiliyor. Başlangıçtaki basit belirtiler, zamanla epileptik nöbetlere ve komaya kadar ilerleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

Açık Havada Çalışanlara Uyarılar

Açık alanda çalışan bireylerin kesinlikle güneşten korunmaları gerektiğini vurgulayan Gencer, “Antalya gibi turistik bölgelerde çalışan garsonlar, kuryeler ve inşaat işçileri gibi birçok kişi açık havada görev yapıyor. Bu nedenle, kesinlikle güneşten ve sıcaktan koruyucu ekipmanlar; şapka ve güneş gözlüğü gibi malzemeler kullanmaları, sık sık sıvı almaları ve bol su tüketmeleri gerekiyor. Sıcak havada kalma sürelerini kısaltmaları ve kendilerini serin tutmaları önemlidir. Denize gidecek olanlara ise, güneşin en yoğun olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalarını öneriyoruz. Ortalama sıcaklığın 45 derecenin üzerine çıktığı dönemlerde, daha fazla dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Sıcak Çarpması: Belirtileri ve Korunma Yöntemleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin