Titanik’in Enkazında Yaşanan Trajik Olay
Uzaktan kumandalı sualtı araçları, Titanik’in derinliklerindeki enkazı incelemek amacıyla yoğun bir şekilde kullanılmakta. Ancak, Pazar gününden bu yana haber alınamayan Titan denizaltısında meydana gelen bir patlama sonucu 5 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından şimdi odak noktası, bu trajik kazanın ve patlamanın nedenlerinin aydınlatılması olacak.
İngiliz Tuğamiral John Mauger, ilk verilerin “feci bir patlamaya” işaret ettiğini belirtti. Titan’ın kuyruk konisini ve iniş takımını içeren iki enkaz parçasının bulunması, geminin parçalandığı ihtimalini güçlendiriyor. Eski İngiltere Kraliyet Donanması Denizaltı Kaptanı Ryan Ramsey, yetkililerin patlamanın nedenini anlamak ve benzer olayların önüne geçmek için bulabildikleri her enkaz parçasını toplayacaklarını vurguladı. Ramsey, “Kara kutu yok; bu nedenle geminin son hareketlerini izleyemezsiniz” dedi. Ancak, bunun dışında soruşturma sürecinin bir uçak kazasından pek de farklı olmadığını ifade etti.
BBC’ye konuşan Ramsey, müfettişlerin enkaza ait parçaları yüzeye çıkaracaklarını belirtti. Araştırmacıların cevaplamaya çalışacakları en önemli soru, patlamanın yapısal bir başarısızlık olup olmadığıdır. Southampton Üniversitesi’nden Prof. Blair Thornton, patlamanın yapısal bir sebepten kaynaklanması durumunda, su altı aracının Eyfel Kulesi‘nin ağırlığına eşdeğer bir basınca maruz kalacağını, bunun sonucunda da ana parçanın büyük bir patlama yaşayacağının altını çizdi. Eğer bu gerçekleştiyse, kritik soru, bazı uzmanların belirttiği üzere, gerekli testlerin yapılmamış olmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır.
Imperial College London’dan Prof. Roderick A. Smith, karbon fiber ve titanyum arasındaki bağlantıların çok dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti. Smith, “Karbon fiber, iç yapısındaki kusurlardan dolayı zayıf kalabiliyor” dedi. Patlamanın şiddetinin, olayın zamanlamasını belirlemeyi zorlaştırdığını belirten Smith, mümkünse parçaların toplanması ve özenle incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Soruşturmanın kimin tarafından yürütüleceği henüz netlik kazanmadı. Çünkü su altı ile ilgili bu tür olaylar için standart bir protokol bulunmamaktadır. Amiral Mauger, olayın birçok farklı ülkeden kişiyi içermesi ve okyanusun derinliklerinde meydana gelmiş olmasının durumu daha da karmaşık hale getirdiğini belirtti. Ancak, ABD Sahil Güvenliği, şimdiye kadar operasyonda öncü bir rol üstlendiği için, soruşturmaya devam etmesi muhtemel görünüyor.