Trileçe Tatlısı: Arnavutların Meşhur Lezzeti
Arnavut mutfağının en gözde tatlılarından biri olan trileçe, adını içinde kullanılan üç farklı süt türünden alır. Bu tatlının sırrı ise, kekinin doğru kıvamda hazırlanmasında yatmaktadır. Trileçe, sütü sevmeyenler için bile oldukça keyifli bir alternatif sunarak, süt tüketimini daha eğlenceli hale getirir. Geleneksel olarak keçi, manda ve inek sütü karıştırılarak yapılmasına rağmen, tek bir süt çeşidiyle de enfes trileçe tatlısı hazırlamak mümkündür.
Trileçe Tatlısı Malzemeleri
- 1 bardak şeker
- 1 bardak un
- 4 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Karamel Sos için
- 1 bardak şeker
- 2 bardak sıcak su
- 1 paket vanilya
Kreması için
- 1 paket krema
- 4 çorba kaşığı şeker
- 5 bardak süt
Trileçe Tatlısı Nasıl Yapılır?
Trileçe Tatlısı Yapılışı:
- Öncelikle, yumurtaların beyazlarını sarılarından ayırın. Her iki karışımı ayrı kaplarda yarım bardak ölçüsünde çırpın.
- Derin bir kabın içine, çırpılmış yumurta beyazlarını ve sarılarını dökün. Üzerine elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, köpüklerin sönmemesi için nazikçe karıştırın.
- Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika boyunca pişirin.
Krema Yapılışı:
- Paket kremayı, sütü ve şekeri bir tencereye alarak ocakta kaynatın. Kaynadıktan sonra, hazırladığınız kremayı soğumuş olan kekin üzerine dökün.
Karamel Sos Yapılışı:
- Bir tavada şekeri, tamamen eriyene kadar pişirin. Şeker kahverengi bir renk aldığında, üzerine sıcak su ekleyin ve karışımın kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın.
Trileçe tatlınız servise hazır! Bu lezzetli tatlıyı aileniz ve sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!