1. Haberler
  2. Dünya
  3. Yapay Zeka Düzenlemeleri: Avrupa Birliği’nin Yaklaşımları

Yapay Zeka Düzenlemeleri: Avrupa Birliği’nin Yaklaşımları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay Zeka ve Avrupa Birliği’nde Düzenlemeler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, yapay zekanın insanlığın yok olmasına yol açabileceği yönündeki endişelere karşılık verdi. Vestager, bu tür bir senaryonun gerçekleşme ihtimalinin oldukça düşük olduğunu belirtti. Ancak, yapay zekanın insan hayatını etkileyebilecek ayrımcı uygulamalarını önlemek için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğinin altını çizdi.

Vestager, “Bir banka konut kredisi verirken ya da bir belediye sosyal hizmet sağlarken yapay zeka kullanılıyorsa, cinsiyetiniz, ten renginiz ya da yaşadığınız bölge gibi nedenlerle ayrımcılığa uğramadığınızdan emin olmak istersiniz.” şeklinde konuşarak, yapay zeka sistemlerinin adil bir şekilde tasarlanmasının önemine vurgu yaptı.

Ayrıca, Vestager, yapay zeka düzenlemelerinin “küresel bir mesele” olduğunu ifade ederek, benzer düşüncelere sahip ülkeler arasında bir uzlaşı sağlandıktan sonra Çin gibi büyük güçlerin bu çerçevede sürece dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yapay Zeka Yasası

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, yapay zeka ile ilgili ilk düzenlemeleri içeren yasa tasarısını 28 “Hayır” oyuna karşı 499 “Evet” oyuyla kabul etti. Bu yasa tasarısına göre, yapay zeka sistemlerinin aşağıdaki gerekliliklere uyması bekleniyor:

  • İnsanlar tarafından denetlenmesi
  • Ayrım yapmaması
  • Güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması

Tasarı, biyometrik yüz tanıma sistemlerinin kullanımını ve sosyal medya ile güvenlik kameralarından kullanıcı verilerinin toplanmasını kısıtlamayı amaçlıyor. Ancak, yasanın 2025’ten önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor.

Yapay Zeka Düzenlemeleri: Avrupa Birliği’nin Yaklaşımları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin