Kelebek Nebulası’nın Gizemi Çözülüyor
İnsanlık, yüzyıllardır gökyüzüne bakarak yıldızların ötesinde neler olduğunu merak ediyor. Astronomlar ise durmaksızın uzayı keşfetmek için çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Ancak, astronomların neredeyse 100 yıldır zihninde soru işareti bırakan bir gök cismi var: Kelebek Nebulası. Son araştırmalar, bu muazzam gök cisminin gizemlerini aydınlatmaya başladı.
Kelebek Nebulası: Normal Nebulalardan Farklı ve Uzun Süredir Gözlemleniyor
Asıl adı NGC 6302 olan Kelebek Nebulası, ismini görünümünden alıyor ve yaklaşık bir yüzyıldır astronomların dikkatini çekiyor. Normal bir nebula ile kıyaslandığında, yapısı oldukça farklı olan NGC 6302, uzun yıllar boyunca araştırmalara konu olmuştur. Astronomlar ve bilim insanları, bu gök cisminin oluşumunu anlamak için yoğun çaba sarf ederken, son günlerde elde edilen bazı veriler Kelebek Nebulası’nın 100 yıllık gizemine ışık tutuyor.
Webtekno’nun aktardığına göre, Nebula’yı inceleyen uzmanlar, 2009 yılından beri çekilen binlerce fotoğraf ve tarama sonucunda NGC 6302’nin tamamen gaz ve tozdan oluşmadığını ortaya çıkardılar. Nebula’nın merkezinde yer alan patlamış bir beyaz cüce yıldızın patlama kuvveti, bu patlama sırasında ortaya çıkan bazı parçaların tahmini olarak saatte 800 km/s hızla uzayda sürüklendiğini, diğer parçaların ise sadece 80 km/s hızla uzaya yayıldığını gösteriyor.
Bu parçalanan gök cisminin parçalarının birbirine çarpması ve uzayda sağa sola uçuşması sonucunda, gözlemlenen yarı asimetrik şekil meydana geliyor. Yani, bu muazzam görünüşlü gök cisminin şekli, tamamen cüce yıldızın patlama şekli ve yoğunluğuyla alakalıdır. Ayrıca, uzmanların yaptığı hesaplamalar, patlayan cüce yıldızın hacminin ve kütlesinin Güneş ile neredeyse aynı olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, günün birinde Güneşimizin enerjisi tükendiğinde patlayarak bir Kelebek Nebulası’na dönüşebileceğini gösteriyor.