Hayatın kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alan sinüzit, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, sinüzitin belirtileri, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
ÜLKEMİZDE 15 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR
Yüz kemiklerinin içindeki boşlukların iltihaplanarak dolması sonucu ortaya çıkan sinüzit, genellikle burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, yüzde dolgunluk hissi, ses bozukluğu ve koku kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Dr. Arslanhan, “İnsanlar baş veya yüz ağrısı hissettiklerinde genellikle sinüzit olduklarını düşünürler. Ancak sinüzit, çoğu zaman ağrıyla kendini nadiren belli eden, fakat oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Türkiye’de her yıl yaklaşık 15 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği tahmin edilmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.
CİDDİ SORUNLARA KAPI ARALAYABİLİYOR
Sinüzitin uygun bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda kronik farenjit, göz çevresindeki enfeksiyonlar, hatta körlük, menenjit ve beyin apsesi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Arslanhan, “Sinüzit, akut ve kronik olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Akut sinüziti herkes yılda birkaç kez yaşayabilir. Bu durum genellikle soğuk algınlığı, alerji, hava kirliliği ve vücut direncindeki düşüş gibi faktörlerden kaynaklanır. Belirtiler arasında yüz ve burunda basınç hissi, burun tıkanıklığı ve ateş bulunmaktadır. Eğer bu belirtiler üç aydan fazla sürerse, sinüzit kronikleşebilir” ifadelerini kullandı.
KRONİKLEŞİRSE SORUN BÜYÜYOR
Sinüzit tanısı koymak için fizik muayene yanı sıra endoskopik muayene, röntgen ve sinüs tomografisinden yararlanıldığını belirten Arslanhan, “Akut sinüzit genellikle 4 ila 6 hafta sürer ve ilaç tedavisiyle birlikte kendiliğinden de geçebilir. Şiddetli baş ağrısı bu duruma eşlik eder. Ağrının nedeni, sinüs kanallarının tıkanarak hava alamamasıdır. Ağrı kesiciler ve sinüs boşluğunu açan burun spreyleri etkili tedavi yöntemleridir. Kronik sinüzit ise 3 aydan uzun sürer. Bu durumda ağrı, akut sinüzitteki kadar şiddetli olmayabilir ve ağrı kesicilerden beklenilen faydayı sağlamayabilir. Böyle durumlarda öncelikle antibiyotik tedavisi başlatılır. Eğer sinüzit kronikleşmişse ve ilaç tedavisi ile düzelmiyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi işlemlerin amacı, sinüs boşluklarını genişletmek ve drenajlarını artırmaktır” şeklinde konuştu.
SİNÜZİTTEN KORUNUN
Tedavi edilse bile tekrarlama riski taşıyan bir hastalık olan sinüzit, nasıl önlenebileceği konusunda bilgi sahibi olmanın önemine değinen Arslanhan, “Sinüzitten korunmak için gribal enfeksiyona yakalandığınızda doktor kontrolünde tedavi olun. Enfeksiyon süresince burnunuzu açık tutmaya çalışın. Bunun için eczanelerde bulunan çeşitli burun spreyleri veya tuz ve karbonat eklenmiş ılık su kullanabilirsiniz. Eğer alerjiniz varsa tedavinizi aksatmamaya özen gösterin. Islak saçlarla dışarı çıkmaktan kaçının ve doğrudan rüzgara maruz kalmamaya dikkat edin. Ayrıca, burun kemik eğrilikleriniz veya burun etlerinizin büyüklük ve şişliğini tedavi ettirmenizde fayda var” diyerek sözlerini tamamladı.