Dünya ve Ay’ın nasıl oluştuğuna dair birçok bilimsel kuram bulunmaktadır. Bu kuramların çoğu, dev bir çarpışma olayını içermektedir. Çarpışmanın detayları, yeni oluşmuş Dünya’nın mevcut bir cisimle çarpışarak ondan parçalar kopardığı bir modelden, çarpışmanın enerji yoğunluğunun yüksek olduğu ve bu nedenle çarpan cisim ile Dünya’nın buharlaştığı bir modele kadar çeşitlilik göstermektedir.
Çarpışma Sonucunda Manyetik Hale Gelmiş Olabilir
Son günlerde Leeds Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi’nden bilim insanları, akışkan mekaniklerini ve elektrik ileten akışkanları inceleyerek, Dünya’nın ya çarpışma öncesinde ya da çarpışma sonrasında manyetik bir hale gelmiş olması gerektiğini öne sürdüler. Populer Science Türkçe’de yer alan çalışmaya göre, bu kuram, Dünya ve Ay’ın oluşumuna dair teorilerdeki olasılıkları daraltabilir ve gelecekteki araştırmalara zemin hazırlayabilir.
Leeds Üniversitesi Matematik Fakültesi’nde uygulamalı matematikçi olarak görev yapan Prof. David Hughes, “Dünya’nın manyetik alanı ile ilgili mevcut bilgilerin, Dünya-Ay sistemi hakkında bazı bilgiler sunabileceğini düşünüyoruz” şeklinde açıklamada bulundu. Hughes, “İlk bakışta bu durum biraz şaşırtıcı görünse de, potansiyel olarak önemli olan bu bağlantı, önceki kuramlarda yeterince vurgulanmamıştı” dedi.
Bilim insanlarının yeni değerlendirmesi, dış kabukta dönen iletken bir sıvı ile sağlanan (bkz: jeodinamo) Dünya’nın manyetik alanının kalıcılığına dayanmaktadır. Araştırmacılar, Dünya’nın manyetik alanının kaybolması veya çok düşük bir seviyeye gerilemesi durumunda yeniden aktive olamayacağı sonucuna vardılar. Bu nedenle, bu özelliğin en baştan itibaren kazanıldığı düşünülmektedir. Bulgular, PNAS bülteninde yayımlanmıştır.