Samanyolu Galaksisi’nin Yeni Kütle Ölçümleri
Kısa süre önce, Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun Aylık Bildirimleri dergisinde yayımlanan bir araştırma, Samanyolu’nun kütlesinin yeni bir ölçümünü ortaya koydu. Bu yeni ölçüm, daha önceki araştırma ekiplerinin elde ettiği değerlerin ortalamasının neredeyse yarısına denk geliyor. Önceki çalışmalar, galaksimizin kütlesini Güneş’in 1 trilyon katı olarak belirlemişti.
SAMANYOLU DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDEN DAHA ZAYIF
Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden (NAOC) araştırma ekibinin önde gelen üyelerinden Xue Xiangxiang, “Elde ettiğimiz sonuçlar, Samanyolu’nun daha önce düşündüğümüzden ‘daha zayıf’ olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı. Xue, “Bu, galaksimizde varsayılandan çok daha az ışımada bulunan ama yerçekimsel olarak etkili olan karanlık madde bulunduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Xue’ye göre, galaksinin kütlesi, onun dinamiklerini anlamak açısından büyük bir öneme sahip. Ancak, gözlemlerin sınırlı olmasından dolayı tahminlerdeki belirsizlik oranı hala oldukça yüksek kalıyor.
SONUÇLAR OLDUKÇA ÖNEMLİ
Bu araştırmada bilim insanları, Çin’in önde gelen optik teleskoplarından biri olan Büyük Gökyüzü Alanı Çok Nesneli Fiber Spektroskopik Teleskop’u (LAMOST) ve Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia uydu verilerine dayanarak sonuçlar elde etti. Xue, LAMOST’un sağladığı geniş spektroskopik veri örneğinin, diğer araştırma ekiplerinin çalışmalarına kıyasla bu araştırmanın başlıca avantajlarından biri olduğunu belirtti.
- “Örnekler sadece sayı ve kapsama açısından büyük değil, aynı zamanda her bir yıldızın üç boyutlu (3D) konumunu, 3D hızını ve metal bolluğunu da kaydediyor” diye ekledi.
Bu araştırma ekibi, Çin Üç Boğaz Üniversitesi, NAOC, Avustralya’daki Swinburne Teknoloji Üniversitesi ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi gibi saygın kuruluşların bilim insanlarından oluşuyor.