Revani Tarifi
Revani, çat kapı gelen misafirleriniz için veya çay saatlerinizde keyifle tüketebileceğiniz, şerbetli tatlılar grubunda yer alan muhteşem bir lezzettir. Yapımı son derece pratik olan bu tatlının tadı, damaklarınızda unutulmaz bir iz bırakacak. Revani tatlısının isminin kökenine bakacak olursak, Farsça kökenli olduğunu görebiliriz. Peki, revani tatlısı adı nereden gelmektedir?
Revani Tatlısı Adını Nereden Almıştır?
Revani, Farsça “ravgani” kelimesinden türemiştir; bu kelime, “yağlı, yağda pişirilmiş, bir tür tereyağlı tatlı” anlamına gelir. Aynı zamanda “ravgan” kelimesi ise “yağ, özellikle tereyağı veya sadeyağı” demektir. Dolayısıyla, revani tatlısına bu ismin verilmesinin nedeni, yağda pişirilmiş ve tereyağlı bir tatlı olmasıdır.
Revani Tatlısı İçin Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı irmik
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- Yarım limonun suyu
Üzeri İçin:
- Hindistan cevizi
Revani Nasıl Yapılır?
- Öncelikle, su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Şerbet kaynadıktan sonra kısık ateşte 20 dakika daha kaynatmaya devam edin. Altını kapatmadan önce yarım limon suyu sıkın ve şerbetin oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
- Bir kabın içine yumurtaları ve şekeri koyun, köpürene kadar çırpın.
- Köpüren karışıma irmiği, yoğurdu, sıvı yağı, limon kabuğu rendesini, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin. İyice karıştırın.
- Son olarak unu ekleyip, tüm malzemeleri homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
- Yağlanmış bir kalıba karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız sıcak keki, soğuk şerbetle ıslatın. Dilerseniz, üstüne Hindistan cevizi serpebilirsiniz.
Revani Tatlısı Püf Noktaları
Emek vererek hazırladığınız revani tarifinin başarılı olması için aşağıdaki püf noktalarına dikkat etmenizi öneriyoruz:
- 1- Kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması önemlidir.
- 2- Revaninin eşit ve düzgün kabarması için yumurta ve şekeri mikserle yaklaşık 5 dakika çırpın.
- 3- Aroma katmak isterseniz, yumurta ve şekeri çırptıktan sonra portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.
- 4- Fırının orta kısmında 170 derecede pişirmeniz önerilir.
- 5- Fırından almadan önce kürdan testi yaparak revaniyi kontrol edin; kürdan temiz çıkıyorsa tatlınız pişmiştir.
Bu talimatlara uyduğunuz takdirde, revani tatlınız hem lezzetli hem de görsel olarak hoş bir ziyafet sunacaktır.