New Scientist dergisinde yayımlanan bir habere göre, astronomik araştırmalar gerçekleştiren Dark Energy Survey, yapay zeka teknolojilerini kullanarak 100 milyon galaksinin görüntülerini analiz etti. Bu kapsamlı çalışma sayesinde, galaksilerden elde edilen verilerle karanlık maddelerin evrendeki dağılımını gösteren en ayrıntılı ve en büyük harita oluşturuldu.
Bilim insanları, bu araştırma sırasında ışığı ne kıran ne de yansıtan görünmez karanlık madde parçacıklarının, daha önce düşünülenden çok daha düzgün ve yayılmış bir şekilde evrende yer aldığını gözlemledi. Bu bulgu, evrenin nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini anlamaya yönelik önemli ipuçları sunuyor.
Araştırma ekibi, bu devasa veriyi analiz etmek için Şili’de bulunan Victor M. Blanco teleskopunu kullanarak dikkat çekici sonuçlara ulaştı.
Karanlık Madde Nedir?
Evrendeki toplam madde miktarının yaklaşık yüzde 84’ünün karanlık madde olduğu düşünülmektedir. Karanlık maddeyi oluşturan parçacıkların nitelikleri ise günümüzde hâlâ tartışma konusudur. Birçok araştırma grubu, karanlık madde parçacıklarını belirlemek ve özelliklerini anlamak için kapsamlı çalışmalar yürütmektedir.
- Karanlık madde, kozmoloji ve astronomi ile ilgili gözlemleri açıklamak için önerilen bir madde türüdür.
- Karanlık madde parçacıkları, ışıkla etkileşime girmedikleri için doğrudan gözlemlenememektedir.
- Ancak, çevrelerinde sebep oldukları kütle-çekim etkileri sayesinde varlıkları anlaşılabilmektedir.
Araştırmanın sonuçları, İngiliz Kraliyet Gökbilim Derneği yayın organı olan “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” dergisinde yayımlanmıştır.