Uzman Diyetisyen Eda Balcı’dan Tek Öğün Beslenme Hakkında Değerlendirmeler
Son yıllarda popülaritesi giderek artan tek öğün beslenme alışkanlığı, “One Meal A Day (OMAD)” olarak biliniyor. Uzman Diyetisyen Eda Balcı, bu alışkanlığın temelini ve etkilerini değerlendirerek, “Tek öğün beslenme, 23 saat boyunca aç kalıp yalnızca 1 saat içinde büyük bir öğün yeme şeklinde tanımlanabilir. Kişiler, istedikleri saatte tek bir öğün olmak kaydıyla diledikleri kadar ve istedikleri türde besin alabilirler. Bu sistemde herhangi bir kalori ya da makro besin öğesi kısıtlaması söz konusu değildir” açıklamasında bulundu.
TİP 2 DİYABET RİSKİNİ AZALTMA POTANSİYELİ
Balcı, tek öğün beslenen bireylerin genellikle akşam saatlerinde yemek yediğini ve sonrasında ertesi güne kadar herhangi bir gıda almadıklarını belirtti. “Bu beslenme şekliyle ilgili yapılan bazı araştırmalarda, en uygun öğünün kahvaltı olduğu ve kahvaltı yapmanın günün ilerleyen saatlerinde kan şekeri kontrolüne yardımcı olarak Tip 2 diyabet riskini azaltabileceği vurgulanmaktadır” dedi.
TEK ÖĞÜN BESLENME DİYETİ HALSİZLİK VE YORGUNLUK YAPABİLİR
Balcı, bu diyeti uygulamak isteyen kişilerin yeşil çay ve şekersiz/sütsüz kahve tüketebileceklerini belirtti. Tek öğün beslenildiği için, bu öğünde tüm besin öğeleri açısından zengin gıdaların alınmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. “Tek öğün beslenme sonucunda kalori açığı oluştuğu için bu yöntemi uygulayan bireylerde doğal olarak ağırlık kaybı görülebilir. Ancak bu diyetin ağırlık kaybı üzerine yapılan araştırmalar, olumlu etkilerinin yanı sıra vücut yağının geri toplanması gibi potansiyel riskler hakkında da dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor” diye ekledi.
Balcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“OMAD diyetinin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, astım ve iltihaplanmaya karşı koruyucu olabileceği ve bu etkinin fazla kilonun kaybıyla ilişkilendirildiği ifade edilmektedir. Ancak bu kadar kısıtlayıcı bir diyet uygulamanın vücut üzerinde bazı olumsuz sonuçları da olabilir. Yeterli enerji alamayan bireyler kendilerini aşırı yorgun hissedebilir, kan şekeri seviyelerinde düşüş ile halsizlik ve irritabilite yaşanabilir. Ayrıca, bu diyeti uygulayanlar işlerine odaklanmada zorluk yaşayabilirler. Dolayısıyla, bu diyeti uygulayanların yeterli protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lif ve mevsiminde taze sebze ile meyve alımına özen göstermeleri gerekmektedir.”
- Diyabet hastaları, tek öğün beslenmeden kaçınmalıdır.
- Gastrit ve reflü gibi mide rahatsızlıkları olanlar için uygun bir diyet modeli değildir.
- Hamileler ve emziren kadınlar, kesinlikle bu diyet modelini uygulamamalıdır.