İtalya’nın zengin mutfak kültüründen gelen polenta, mısır irmiği, kaynar su ve tuz ile yapılan, oldukça lezzetli bir bulamaçtır. Genellikle et ve balık yemekleriyle birlikte servis edilen polenta, tereyağı ve peynir eklenerek zenginleştirilmiş bir püre haline gelir. Hem garnitür olarak hem de katılaştırılıp dilimlenerek sunulan bu lezzet, her damak tadına hitap eder. Biz de bu geleneksel tarife, kavrulmuş mantar ve pastırma ile bir dokunuş yaparak daha da zenginleştirdik. Sizin için hazırladığımız bu tarif, misafirlerinizi etkilemek için harika bir seçenek! İşte kavrulmuş mantarlı ve pastırmalı polenta tarifi için gerekli malzemeler:
Malzemeler
- 8 adet kalın kesilmiş pastırma
- 20 adet taze mantar
- Koşer tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 2 su bardağı tavuk suyu
- 2 su bardağı tam yağlı süt
- 1 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1/3 fincan rendelenmiş parmesan peyniri
Polenta için:
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı mısır irmiği
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- 75 gram tereyağı
- 100 gram rendelenmiş eski kaşar peyniri
Üzeri için:
- Taze kekik
- Taze biberiye
- Taze frenk soğanı
Nasıl yapılır?
İlk olarak polentayı hazırlamakla başlayın. Polentayı pişireceğiniz tencereye su, zerdeçal ve tuzu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve mısır irmiğini yavaşça ekleyin, karıştırarak yeniden kaynayana kadar bekleyin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, arada karıştırarak yaklaşık 25 dakika pişirin.
Karışıma rendelenmiş eski kaşar peyniri ve tereyağını ekleyin, beş dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Daha sonra, tabanı ve kenarlarını yağlı kağıtla kapladığınız kare veya dikdörtgen bir servis tabağına polentayı dökün ve soğumaya bırakın.
Fırını 180 dereceye ısıtın. Orta boy bir tencerede, pastırmayı yağını salana kadar yaklaşık 5-7 dakika pişirin ve bir tabağa alın. Ardından, mantarları temizleyin ve fırın tepsisine dizin. Üzerine tuz ve karabiber serpin, ardından fırına verin ve mantarlar yumuşayana kadar 25-35 dakika pişirin.
Pastırmayı pişirdiğiniz tencerede, tavuk suyunu, sütü ve arpacık soğanını kaynatın. Kaynayan karışımın içerisine polentayı yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Son olarak, tereyağı ve parmesan peynirini ekleyerek karıştırmaya devam edin. İsteğe göre, karabiber ve tuz ile tatlandırmayı unutmayın.
Servis etmek için, polentaları kaselere bölün ve üzerini kavrulmuş mantar ve pastırma ile doldurun. Son olarak, taze kekik, biberiye ve frenk soğanı ile süsleyerek sıcak servis edin. Afiyet olsun!