Covid-19’un Akciğerlerdeki Etkileri: Yeni Araştırma Sonuçları
ABD merkezli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çarpıcı bir çalışmada, yeni tip koronavirüsün akciğerlerde yavaş hareket etmesi sebebiyle, diğer virüs ve bakterilerin yol açtığı zatürreden daha uzun süreli zararlara neden olduğu ortaya kondu. Araştırmacılar, bu durumun Covid-19 hastalarında sürekli ateş, düşük tansiyon ve beyin, kalp gibi organlarda hasar görülebileceğine dikkat çekti.
COVİD-19 İLE ZATÜRRE HASTALARI KARŞILAŞTIRILDI
Northwestern Üniversitesi’nde yürütülen bu türünün ilk örneği olan çalışmada, şiddetli Covid-19 hastalarının akciğerlerindeki bağışıklık hücrelerinin sistematik bir analizi gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bulguları, diğer virüs ve bakterilerden kaynaklanan zatürre hastalarının bağışıklık tepkileriyle karşılaştırarak önemli veriler elde ettiler. Nature dergisinde yayımlanan bu çalışma çerçevesinde, ventilatöre bağlı 86 Covid-19 hastasının akciğer sıvısı ile entübe edilmiş 256 zatürre hastasının akciğer sıvısı analiz edildi. Sonrasında, hastaların akciğer sıvısından alınan bağışıklık hücreleri incelendi ve bu hücrelerin iltihaplanmayı nasıl tetiklediği araştırıldı.
GENİŞ BİR ALANDA YAYILMAK YERİNE, KÜÇÜK ALANLARDA KÜMELENİYOR
Bilim insanları, şiddetli Covid-19 hastalığının tedavi edilmesi ve hasarının azaltılması için bağışıklık hücrelerinin (makrofajlar ve T hücreleri) kritik bir rol oynadığını vurguladı. Ancak elde edilen sonuçlar, tipik olarak akciğeri koruma görevini üstlenen makrofajların koronavirüs tarafından enfekte olabileceğini ve bu enfeksiyonun akciğerde yayılmasına katkıda bulunabileceğini gösterdi. Ayrıca, araştırmada, zatürreye neden olan diğer enfeksiyonların aksine, yeni tip koronavirüsün akciğerleri geniş bir alanda hızla enfekte etmek yerine, çok sayıda küçük bölgede kümelendiği gözlemlendi.
HASTALIĞIN UZUN SÜRMESİNE NEDEN OLUYOR
Çalışmanın yazarları, bu durumun Covid-19’un diğer enfeksiyon türlerinden kaynaklanan zatürre ile karşılaştırıldığında, daha şiddetli hastalıkların ortaya çıkmasından ziyade, uzun süreli hastalık seyrine neden olabileceğini belirtti. Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nden çalışmanın eş-kıdemli yazarı olan Scott Budinger, “Amacımız şiddetli hastalığı önleyip Covid-19’u orta seviyede tutmaktır. Çalışmamıza konu olan hastalar çok kötü durumdalar ve iyileşmeleri gerçekten uzun zaman alıyor. Bulgularımız, yoğun bakıma ihtiyaç duyan kritik durumdaki hastalarla ilgili yeni bilgiler sunuyor. Ancak yeterli yatağınız ve sağlık personeliniz varsa, ölüm oranını yüzde 20 civarında tutabilirsiniz. Sağlık sistemleri baskı altında kaldığında, ölüm oranları iki katına çıkabiliyor.” ifadelerini kullandı.