Türkiye’nin MS (Multipl Skleroz) hastalığı üzerine hazırlanan ilk podcast serisi “beniMSesim”, MS hastaları ve hasta yakınlarına ulaşmayı, hastalık hakkında doğru bilgileri aktarmayı ve ihtiyaç duyabilecekleri konularda destek olmayı hedefliyor. Bu anlamda önemli bir adım atan “Yol ArkadaşıMSın” platformu, “beniMSesim” podcast serisini hayata geçiriyor. Podcast’in moderatörlüğünü ünlü yazar ve radyo sunucusu Yekta Kopan üstleniyor.
Podcast serisi, Türkiye’nin dört bir yanından 56 MS uzmanı ve 7 farklı uzmanlık alanından konukları ağırlıyor. Toplamda 28 bölümden oluşan bu seride, MS hakkında genel bilgiler, MS’in farklı tipleri, MS ve Covid-19, MS ile uyku arasındaki ilişki, çocuklarda MS, kadınların MS ile ilişkisi ve aşıların rolü gibi birçok önemli konu ele alınıyor. Yeni bölümler her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü saat 19.00’da Spotify ve Karnaval platformlarında dinleyicilerle buluşacak.
‘Bu Yolculukta Yalnız Değiller’
MS hastalığına dair toplumda farkındalık yaratmanın önemine vurgu yapan Türkiye Multipl Skleroz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Melih Tütüncü, projeyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Her yıl MS hastaları ve yakınlarının ihtiyaçlarına yönelik çeşitli farkındalık projeleri hazırlıyoruz. Bu yıl, küresel salgının getirdiği mecburi mesafeler nedeniyle dijital bir farkındalık projesi geliştirmek istedik. beniMSesim podcast serisi ile Türkiye’nin dört bir yanındaki MS hastalarının sesi olmayı hedefliyoruz. Onlar bu yolculukta yalnız değiller.”
BeniMSesim Podcast Serisine Katkıda Bulunan Uzmanlar:
- Prof. Dr. Aksel Siva
- Prof. Dr. Hüsnü Efendi
- Prof. Dr. Gülşen Akman
- Prof. Dr. Rana Karabudak
- Prof. Dr. Yeşim Beckmann
- Prof. Dr. Serhan Sevim
- Prof. Dr. Murat Terzi
- Prof. Dr. Sabahattin Saip
- Prof. Dr. Cavit Boz
- Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman
- Prof. Dr. Münife Neyal
- Prof. Dr. Caner Feyzi Demir
- Prof. Dr. Mefkure Eraksoy
- Doç. Dr. Aysun Soysal
- Prof. Dr. Levent Sinan Bir
- Prof. Dr. Murat Kürtüncü
- Prof. Dr. Aylin Akçalı
- Uzm. Dr. Sıla Usar
- Prof. Dr. Ayşe Altıntaş
- Prof. Dr. Özgül Ekmekçi
- Doç. Dr. Haluk Gümüş
- Prof. Dr. Nefati Kıyılıoğlu
- Prof. Dr. Nur Yüceyar
- Prof. Dr. Sibel Canbaz Kabay
- Doç. Dr. İrem Tiftikçioğlu
- Prof. Dr. Ömer Faruk Turan
- Doç. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu
- Prof. Dr. Aslı Tuncer
- Öğretim Üyesi Dr. Melih Tütüncü
- Öğretim Üyesi Dr. Cihat Uzunköprü
- Öğretim Üyesi Dr. Sedat Şen
- Dr. Mehmet Yörübulut
- Öğretim Üyesi Dr. Tuncay Gündüz
- Uzm. Dr. Mesrure Köseoğlu
- Prof. Dr. Aysun Ünal
- Doç. Dr. Uğur Uygunoğlu
- Doç. Dr. Bilge Piri Çınar
- Uzm. Dr. İlknur Aydın Cantürk
- Doç. Dr. Belgin Balcı
- Doç. Dr. Emin Özcan
- Doç. Dr. Erkingül Birday
- Öğretim Üyesi Dr. Şeyda Figül Gökçe
- Uzm. Dr. Alp Sarıteke
- Doç. Dr. Serkan Demir
- Prof. Dr. Burcu Altunrende
- Prof. Dr. Azize Esra Gürsoy
- Doç. Dr. Burcu Yüksel
- Doç. Dr. Levent Öcek
- Doç. Dr. Gülnur Uzuner
- Doç. Dr. Aslı Köşkderelioğlu
- Prof. Dr. Nilüfer Kale İçen
- Prof. Dr. Kadriye Ağan
- Doç. Dr. Bilgin Öztürk
- Doç. Dr. Meral Seferoğlu
- Uzm. Dr. Ali Özhan Sıvacı
- Prof. Dr. Belgin Koçer
- Uzm. Dr. İpek Güngör Doğan
- Prof. Dr. Şahin Kabay
- Prof. Dr. Sıla Akhan
MS Nedir?
Kısaca MS olarak bilinen Multipl Skleroz, merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi, beyin ve omurilikten oluşmaktadır. Bu hastalığa, beynin ve omuriliğin birden çok yerinde hasar görülmesinden dolayı “multipl”; yani çoklu, hasar gören yerlerdeki doku sertleşmesinden dolayı da “skleroz”; sertleşme adı verilmektedir. MS’te merkezi sinir sistemindeki yapıların hasarlanması sonucunda, beynin ve omuriliğin görme, konuşma ve yürüme gibi vücut fonksiyonları üzerindeki kontrol kabiliyeti olumsuz etkilenir. Hastalık, görme bozuklukları, güç veya denge kaybı, konuşma bozuklukları, aşırı yorgunluk, uyuşma ya da karıncalanma hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Toplumda en sık 20-40 yaş aralığında ve kadınlarda erkeklere kıyasla iki kat daha fazla görülmektedir. Türkiye’de tam olarak bilinmemekle birlikte, yaklaşık 70 bin MS hastası olduğu tahmin edilmektedir. MS, kişiden kişiye farklılık gösterdiği için belirtiler ve ataklar da değişiklik gösterebilir. MS konusunda bilinçli olmak, zamanında tanı ve tedavi alarak düzenli takip yapmak ve sağlık uzmanlarıyla iş birliği, MS hastalarının daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır.