1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Koronavirüs Tedbirleri ve Kısıtlamaların Önemi

Koronavirüs Tedbirleri ve Kısıtlamaların Önemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamaların etkilerinin bu hafta sonuna doğru daha net bir şekilde ortaya çıkacağını belirtti.

‘TEMAS EDİP YAKALAYAMADIĞIMIZ, BİLMEDİĞİMİZ KİŞİLER VAR’

Pandeminin ilk dönemlerinde vaka sayılarının düşük olması nedeniyle temas edilen kişilerin de az olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tezer, şu ifadeleri kullandı: “Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, günlük yaklaşık 30 bin vaka bildiriliyor. Bu vakaların temas ettikleri kişiler de mevcut. Filyasyon ekiplerimiz, temas edilen vakaların %99’una ulaşmakta oldukça başarılı. Ancak yine de, temas edip yakalayamadığımız ve bilmediğimiz bireyler bulunmakta. Vaka sayıları yüksek olunca, bu kişiler de hastalık geliştirebilir. Vakaları azaltmanın yollarından biri de kısıtlamaların etkin bir şekilde uygulanmasıdır. Kısıtlamanın derecesi büyük önem taşıyor; örneğin ocak ayında Çin’in uyguladığı tam kapanma ile vaka sayıları neredeyse sıfıra indirildi. Ancak, bu tür bir uygulamayı gerçekleştirebilen başka bir ülke maalesef yok. Böyle bir durumun gerçekleşmesi de oldukça zor. Sosyal yapı, bulunduğunuz koşullar ve çevresel faktörler bu durumu etkileyen unsurlar arasında.”

‘NİSAN-MAYIS AYI GİBİ RAHATLAMALAR GERÇEKLEŞEBİLİR’

Prof. Dr. Tezer, kısıtlamalar ile birlikte belirli kuralların da uygulanması gerektiğini ifade ederek, “Kısıtlamaların olduğu günlerde insanların ev ziyaretlerine devam etmesi ve bu süreçte maskelerin takılmaması önemli bir sorun. Örneğin, Almanya’da misafirliğe gidilse bile 5 kişiden fazla bir arada bulunulmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, şehrin kalabalık olmayan bölgelerindeki toplu etkinliklerin de durdurulması gerekiyor. Eğer bu tür etkinlikler devam ederse, %100 kısıtlama olsa bile vaka artışları sürecek. Yapılan uygulamaların sonuçlarını bu haftanın sonuna doğru gözlemlememiz mümkün. Verilere baktığımızda, büyük şehirlerde acil servislere ve polikliniklere başvuru sayısında %30-40 oranında bir azalma olduğunu görmekteyiz. Ancak Anadolu’nun birçok bölgesinde vaka artışları hala yüksek bir şekilde seyretmekte. Kısıtlamaların bir müddet daha devam etmesi gerekiyor. Aşıların dünya genelinde gündeme geldiği bu dönemde, ülkemizde de kısıtlamaların sürdürülmesi, aşının devreye girmesiyle birlikte bağışıklık oranının %60-70 seviyelerine ulaşması virüsün yayılımını kısıtlayacaktır. Aşılamanın başlamasıyla birlikte Nisan-Mayıs ayı gibi rahatlamaların gerçekleşeceğini öngörüyorum.”

‘ZORUNLU HALLER DIŞINDA SEYAHAT OLMAMALI’

Koronavirüs Tedbirleri ve Kısıtlamaların Önemi

Prof. Dr. Tezer, yılbaşında toplu olarak bir araya gelmeleri engelleyecek önlemlerin alınması gerektiğini de dile getirerek, “10 kişiden fazla misafirle bir arada bulunulmaması gerektiğini vurguluyorduk. Yılbaşı döneminde yaşanacak hareketliliğin, vaka sayılarında artışa neden olabileceği endişesi tüm Avrupa ve dünya ülkelerinde mevcut. Bu durum, vaka sayısına göre tekrar değerlendirilmeli. Her ilin kendi pandemi kurulları var ve bu kurullar, kendi yerlerindeki durumu değerlendirip gerekli önlemleri alabilir. Yılbaşı dönemi hızla yaklaşırken, pandemi açısından potansiyel sorun yaratabilecek durumlar için hızlıca değerlendirme yapılıp önlemler alınmalıdır. Özellikle vaka artışlarının yoğun olduğu bölgelerden daha az yoğun olan bölgelere hareketler gerçekleşebilir; bu durumun minimize edilmesi gerekmektedir. Zorunlu şartlar dışında seyahatlerin de yapılmaması önemlidir.” şeklinde konuştu.

Koronavirüs Tedbirleri ve Kısıtlamaların Önemi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin