Birçok kişi kerevizi görünce burun kıvırır ve yüzünü ekşitir. Ancak bu lezzetli sebze, doğru tariflerle harika bir şekilde değerlendirilebilir! İşte kerevizi yeniden sevdirecek 5 nefis tarif:
Kereviz Mücver
Malzemeler:
- 1 adet orta boy kereviz
- 2 adet orta havuç
- 1 tutam maydanoz
- 2-3 adet taze soğan (mutlaka ekleyin)
- 1 adet yumurta
- 1 tutam tuz
- 1 tutam kimyon
- 1 tutam taze çekilmiş karabiber
- Kızartmak için sıvıyağ
Nasıl Yapılır?
- Kerevizi güzelce soyun ve geniş bir kapta rendeleyin.
- Havuçları yıkayıp aynı şekilde rendeleyin ve karışıma ekleyin.
- Maydanoz ve taze soğanları ince ince doğrayıp ekleyin.
- Tuz, baharatlar ve yumurtayı da ilave edip karıştırın.
- Karışım biraz cıvık olacak, endişelenmeyin; çünkü köfte değil, mücver yapıyoruz.
- Tavaya sıvı yağ ekleyip hafif ısıtın, karışımdan kaşıkla tavaya alıp düzeltin.
- Mücverleri arkalı önlü kızartıp sıcak servis edin.
Fırında Kereviz
Malzemeler:
- 3 adet kereviz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 diş sarımsak
- 1/2 demet maydanoz
Nasıl Yapılır?
- Fırını 165 dereceye ayarlayın.
- Kerevizleri temizleyin ve saplarını ayırın, küp küp doğrayın.
- Havuç ve patatesleri de aynı boyda doğrayın.
- Isıya dayanıklı fırın kabını yağlayın.
- Bütün sebzeleri bir kapta birleştirip tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlayın.
- Dövülmüş sarımsağı ekleyin.
- Karışımı fırın kabına alın ve fırında 15-20 dakika pişirin.
- Sebzeler yumuşayınca fırından çıkarın, kaşar peyniri ekleyip tekrar fırınlayın.
- Peynirler eriyince çıkartıp ince kıyılmış kereviz saplarıyla servis edin.
Yoğurtlu Kereviz Sapı Çorbası
Malzemeler:
- 1 adet kerevizin sapı
- 2 adet büyük boy havuç
- 1 adet büyük boy patates
- 5 su bardağı su
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için:
- 1 kase yoğurt
- 1/2 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı un
Nasıl Yapılır?
- Patates ve havuçların kabuklarını soyun.
- Kereviz saplarını, patatesi ve havucu rastgele doğrayın, 5 su bardağı su ile haşlayın.
- Haşlanan sebzeleri suyu ile birlikte blenderdan geçirin.
Terbiye İçin:
- Yoğurt, un ve limon suyunu bir kasede karıştırın.
- Yoğurtlu karışıma sebzeli karışımdan azar azar ekleyerek terbiyeyi hazırlayın.
- Yavaşça çorbaya ekleyin ve karıştırarak pişirin.
- Şehriyeleri ekleyip 10 dakika daha pişirin. Sıcak ya da ılık servis edin.
Narenciyeli Ayvalı Kereviz
Malzemeler:
- 1 adet büyük boy kereviz
- 1/2 adet ayva
- 2-3 adet kereviz yaprağı
- 2 adet orta boy havuç
- 1 adet büyük boy portakal
- 1 adet büyük boy limon
- 2 adet mandalina
- 1 adet greyfurt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
- Kerevizin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
- Ayvaları ve havuçları da doğrayın.
- Tüm narencilerin sularını sıkın.
- Zeytinyağını tencereye alın, havuç, kereviz ve ayvaları hafif soteleyin.
- Üzerine narenciye sularını ve bir miktar su ekleyin.
- Tuz, karabiber ve kereviz yaprağını ekleyerek 20 dakika pişirin.
- Soğuduktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin ve bir gece dolapta bekletin.
Tartar Soslu Tavuklu Kereviz Salatası
Malzemeler:
- 1 adet tavuk göğsü
- Yarım adet yeşil elma
- 1 adet kereviz
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 avuç yaban mersini
- 2 dal kereviz sapı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tartar Sos İçin Malzemeler:
- 4 çorba kaşığı mayonez
- 2 çay kaşığı dijon hardalı
- 2 büyük kornişon turşu
- 5-6 adet kapari
- 2 ince dal doğranmış taze soğan
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı beyaz biber
- 1/2 çay kaşığı toz kişniş (isteğe bağlı)
Sosun Hazırlanışı:
- Kornişon turşuları mümkün olduğunca ince doğrayın.
- Kaparileri de kıyın.
- Taze soğanı ince doğrayın.
- Tüm malzemeyi bir çanağa alıp iyice karıştırın.
Nasıl Yapılır?
- Tavuk göğsünü haşlayın.
- Kerevizi ince dilimleyin ve saplarını doğrayın.
- Haşlanmış tavuk göğsünü küp küp doğrayın.
- Tartar sos ve süzme yoğurdu bir kasede karıştırın.
- Kerevizleri rendeleyin ve doğradığınız kereviz sapı, yaban mersinini ve tavukları ekleyin.
- Tartar soslu yoğurdu üzerine dökün ve nazikçe karıştırın. Afiyet olsun!