Yemek yazarı Sedef İybar, evde sağlıklı ve lezzetli yoğurt yapmanın tüm püf noktalarını paylaşıyor. Süt ve süt ürünlerinden elde edilen yoğurt, beslenmemizde en faydalı gıdalardan biri olarak öne çıkıyor. Fabrikada üretilen yoğurtların yanı sıra, Sedef İybar’ın tarifi ile evde kolayca yoğurt yapabilirsiniz. Peki, evde yoğurt nasıl yapılır ve yoğurt mayalama aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir? İşte detaylar:
Malzemeler:
- 2 litre çiğ süt
- 2 adet kavanoz
- 1 tatlı kaşığı yoğurt mayası
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle, çiğ sütü ocakta kaynatın. Kaynadıktan sonra, sütü bir cam şişeye aktarıp ılımaya bırakın.
- Sütün ısısını kontrol etmek için serçe parmağınızı süte daldırın. Eğer parmağınız yanmıyorsa, sütünüz ideal sıcaklığa gelmiş demektir.
- Kaynatıp soğuttuğunuz sütü iki eşit kavanoza dökün.
- Yoğurt mayasından 1 tatlı kaşığını alarak her iki kavanoza eşit şekilde ekleyin ve karıştırın.
- Her iki kavanozu da kapağı açık olacak şekilde sıcak bir mutfak havlusuna sarın.
- Fırını 60 dereceye getirin ve ısınmasını bekleyin.
- Sarılı kavanozları ısınan fırına yerleştirin ve 5-5,5 saat boyunca bekletin. Bu süre zarfında fırının ayarını kapatmayı unutmayın.
- 5 saat sonra yoğurtlarınızı fırından çıkarın, kapaklarını kapatın ve buzdolabında 1 gece dinlendirin.
Dikkat Etmeniz Gerekenler:
Sütünüzü ve yoğurt mayanızı her zaman cam şişe veya kavanozda saklamaya özen gösterin. Bu, yoğurdunuzun kalitesini artıracaktır.
Afiyet olsun…