Kara Deliğin Yıldızları Yutma Anı
Kara deliğe yem olan bir yıldız, 215 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunmasına rağmen, bu olay gökbilimcilerin şimdiye dek gözlemleyebildiği en yakın yutulma anı olarak kaydedildi. Avrupa Uzay Ajansı’nın Şili’deki gözlem ekiplerinden biri olan Thomas Wevers, bu ilginç olay hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Eğer bir yıldız, bir galaksinin merkezindeki süper kütleli kara deliğin etrafında döngüsel bir hareket yapıyorsa, bu yıldız büyük çekim kuvveti nedeniyle parçalanma sürecine girebilir. Sonuç olarak, yıldız ince malzeme akımları haline dönüşür.”
Bilim insanları, bu ince şeritler halindeki akımların kara deliğe düştüğünde, parlak bir enerji patlaması yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyorlar. Gökbilimciler, bu gözlemlenen olaya “spagettileşme” adını vermektedirler.
Pazartesi günü, Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun Aylık Bildirimler Kitabı’nda yayımlanan gözlem çalışması, yıldızın parçalanmasından kısa bir süre sonra başladı. Yıldızdan gelen ışık, önce büyüyüp ardından soluklaşırken, bu süreç 6 ay boyunca farklı teleskoplarla detaylı bir şekilde incelendi.
Çalışmanın baş yazarı ve Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun araştırma görevlisi olan Matt Nicholl, “Gözlemlerimiz, söz konusu yıldızın Güneş’imizle hemen hemen aynı kütleye sahip olduğunu gösterdi. Ancak bu kütlenin yaklaşık yarısı, devasa kara deliğe kapıldı. Kara deliğin kütlesi ise bir milyon kat daha ağırdı” şeklinde bilgi verdi.
Bulguların, gökbilimcilerin kara delikleri daha iyi anlamalarını sağlayacağı düşünülmektedir. AT2019qiz olarak adlandırılan bu özel olay, süper kütleli kara deliklerin çevresindeki ekstrem koşullarda maddenin nasıl davrandığını anlamak için önemli bir yol gösterici olabilir.
Kaynak: Independent Türkçe