Brokoli ile Barışmaya Ne Dersiniz?
Soğuk havaların etkisiyle ortaya çıkan brokoli, birçok kişi için hâlâ tereddütle yaklaşılması gereken bir sebzedir. Ancak, bu sağlıklı ve lezzetli sebzeyi mutfaklarımıza daha fazla dahil etmenin zamanı geldi. İşte brokoliyle barışmanızı sağlayacak birbirinden lezzetli 6 tarif!
1. Kremalı Brokoli Çorbası
Malzemeler:
- 2 demet brokoli
- 1 adet soğan
- 6 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber
- 2 yemek kaşığı krema
- 1/4 demet dereotu
Nasıl yapılır?
- Öncelikle soğanları küp küp doğrayın.
- Zeytinyağını bir tencerede ısıtın ve soğanları hafif pembeleşene kadar soteleyin.
- Temizlenmiş brokolileri ekleyin ve 3-4 dakika kavurun.
- Tuz ve karabiberi ilave edin, ardından tavuk suyu ve suyu ekleyin. Kaynadıktan sonra brokolilerin yumuşaması için pişirin.
- Blender ile pürüzsüz bir kıvam elde edin. Kremayı ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
2. Beşamel Soslu Brokoli
Malzemeler:
- 1 kg brokoli
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı un
- 2 buçuk su bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
Nasıl yapılır?
- Brokolileri haşlayın ve soğumaya bırakın. Beşamel sos için tereyağını eritip sıvı yağı ekleyin.
- Unu ilave edip kavurun, ardından ocağı kapatıp sütü ekleyin. Karıştırarak kaynayana kadar pişirin.
- Borcamın içine bir miktar sos dökün, üzerine rendelenmiş peynir serpin ve doğranmış brokolileri ekleyin.
- Üzerine kalan sosu dökün ve peynirleri serpiştirerek 220 derecede kızarana kadar pişirin.
3. Brokoli Kiş
Malzemeler:
- Kiş dolgusu için:
- 1 paket krema
- 1 tatlı kaşığı labne peyniri
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı süt
- 1/2 su bardağı lor peyniri (veya yarım yağlı beyaz peynir)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı iri çekilmiş karabiber
- 1 adet küçük boy brokoli
- Kiş hamuru için:
- 270 gram un (2 su bardağı)
- 180 gram tereyağı (soğuk)
- 1 adet yumurta
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Hamur için unun üzerine soğuk tereyağını ekleyip parmak uçlarınızla karıştırın. Diğer malzemeleri ekleyip yoğurun.
- Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Fırını 165 dereceye ayarlayın.
- Hamuru yağlı kağıt arasında inceltin ve yağlanmış kalıba yerleştirin. Çatalla delikler açın ve üzerini yağlı kağıtla kaplayarak 10 dakika pişirin.
- Brokoliyi haşlayıp suyunu süzün. Krema, süt, labne peyniri ve yumurtayı çırpın, ardından haşlanmış brokoliyi ekleyin.
- Bu karışımı hamurun üzerine dökün ve 15 dakika daha fırınlayın. Soğuyunca servis edin.
4. Brokoli Wrap
Malzemeler:
- 250 gram brokoli
- 1 adet sarımsak
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 adet taze limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı ufalanmış rokfor peyniri
- 1 adet tam buğday tortilla ekmeği
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı nane
Nasıl yapılır?
- Büyük bir tencerede su kaynatın. Brokolileri kaynar suda 6-7 dakika haşlayın.
- Sarımsağı küçük doğrayıp tuzla ovun. Yoğurt, pul biber, kekik ve naneyi ekleyerek karıştırın.
- Ayrı bir kasede limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi karıştırın. Haşlanan brokolileri doğrayıp bu sosla harmanlayın.
- Tortilla ekmeğini ısıtın, yoğurt sosunu sürün, rokfor peynirini serpin ve brokolileri ekleyin.
- Tortilla ekmeğini sararak ikiye kesin ve servis edin.
5. Fırında Brokolili Makarna
Malzemeler:
- 1 paket kalın ve uzun boru makarna
- 1/2 adet küçük boy haşlanmış brokoli
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Beşamel sosu için:
- 2 su bardağı soğuk süt
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Üzeri için:
- 120 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl yapılır?
- Tereyağını eritin, unu ilave ederek kavurun. Ardından sütü azar azar ekleyin ve sürekli karıştırın.
- Kıvam aldığında tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Makarnayı haşlayıp süzün.
- Brokolileri doğrayarak makarnayla karıştırın. Yağlanmış fırın kabına makarnayı dökün, üzerine beşamel sosu gezdirin.
- 180 derecede 5-6 dakika pişirin, ardından rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip tekrar fırınlayın. Peynirler eridiğinde çıkarıp servis edin.
6. Brokolili Pizza
Malzemeler:
- Hamuru için:
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 paket yaş maya
- 1 su bardağı ılık su
- Aldığı kadar un
- Tuz
- 50 gr tereyağı
- Üzeri için:
- 200 gr sucuk
- 250 gr taze kaşar peyniri
- 2 adet domates
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
- 1 adet küçük boy brokoli
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Nasıl yapılır?
- Yoğurma kabına un koyup ortasını açın. Maya, şeker ve ılık suyu ekleyin, mayayı eritin.
- Maya kabardıktan sonra, süt, tuz ve tereyağını ekleyerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin.
- Hamurun üstünü nemli bir bezle örtüp 1 saat dinlendirin. Pizza tepsisine yağlı kağıt serin ve hamuru yayın.
- Domatesleri küp doğrayın, suyunu süzün ve sucukları ekleyin. Baharatları ilave edip karıştırın.
- Pizza hamurunun üzerine domates salçasını sürün, sucuklu karışımı ekleyin ve önceden 200 C’ye ısıtılmış fırında pişirin.
- Peynir ekleyip brokolileri yerleştirin, kaşar eriyene kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis edin. Afiyet olsun!