1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz Önerileri

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz Önerileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için egzersiz, kaçınılmaz bir unsurdur. Ancak, egzersizin süresi ve yoğunluğu da büyük önem taşır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Fizyolojik olan en sağlıklı olandır” diyerek yürüyüşün sağlıklı bir egzersiz türü olduğunu vurguluyor.

Dengeli Egzersiz Yapmanın Önemi

Vücudun strese alışık olmadığını ifade eden Prof. Dr. Akkoyunlu, “Stres arada bir gerekli, sürekli olan bir şey değildir. Bu nedenle, genellikle yürüyüş yapmak en uygun olandır; koşmayı ise nadiren ekleyebiliriz. Egzersizleri dengeli bir şekilde dağıtmak çok önemlidir. Normal fizyolojik yaşantımızda koşma ihtiyacımız yoktur; yürümeye ihtiyacımız vardır. Koşmayı ne zaman yaparız? Örneğin, sabah otobüsü kaçırdığınızda ya da ani bir stres anında bir şeyden kaçarken koşabiliriz. Koşmak, çok ender yapılacak egzersizlerden biridir. Bu bağlamda, düzenli olması gereken egzersiz yürüyüş olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Günlük 10 Bin Adım Tavsiyesi

Günlük egzersizin %90’ının yürüyüş, %10’unun ise koşmak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akkoyunlu, “Sağlıklı ve fizyolojik olan budur. Aşırı egzersiz önerilmez; bu durum yaşam süresinin kısalmasına ve vücudun erken yaşlanmasına yol açabilir. Düzenli ve dengeli egzersiz ile aktif bir yaşam sürmek, sosyal hayattan uzak kalmamak çok önemlidir. Bunun kriteri adım sayısıdır. Günlük 10 bin adımın üzerindeyseniz, bunu aktif bir yaşam olarak değerlendiriyoruz. Eğer adım sayınız 6 binin altına düşerse, sosyal yaşam artık hareketsiz bir hale bürünmüştür.” dedi.

Kapalı Alanlarda Egzersiz Yaparken Dikkat!

Temiz havanın egzersiz üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Akkoyunlu, “Oksijen düzeyi yüksek, kirletilmemiş bir hava, ciğerlerimize alacağımız havanın faydasını artırır. Kaslarımıza giden oksijenin katkısı oldukça iyidir. Ancak, kapalı bir ortamda egzersiz yapmak kesinlikle olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle kış aylarında hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde dış ortamda egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Alınan partiküllerin akciğerlerimize vereceği zararı tahmin etmek bile zordur. Astım, KOAH gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler için bu durum daha da tehlikeli olabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.

İdeal Nabız Değerleri

Egzersiz sırasında nabız artışını anlatan Prof. Dr. Akkoyunlu, “Egzersizi dengeli bir şekilde yaparsak, genel olarak nabız sayımız düşer. Nabzımız 45-50’nin üzerindeyse, bu değer ne kadar yakınsa o kadar iyidir. Düşük nabız, uzun bir yaşam süresinin göstergesidir. İnsanlar için 50 rakamı oldukça önemlidir; bu değere yakın olan herhangi bir nabız bizim için oldukça olumlu bir durumu ifade eder. 80-85’in üzerindeyse, dikkat etmek gerekir; bu durum hareketsiz bir yaşamı işaret eder. Nabzımızı düşürecek kadar egzersiz yapmalıyız.” dedi.

Egzersiz Sırasında Maske Kullanımı

Maskenin nefes almayı zorlaştırabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Akkoyunlu, “Maske, solunum yükünü artıran unsurlardan biridir. Bu, normal egzersiz sırasında daha fazla enerji harcamanız gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla, maske ile egzersiz yaparken tempoyu biraz daha düşürmek ve süreyi kısaltmak faydalı olacaktır. Mümkünse açık alanlarda, bulaşma riski yoksa maskeyi çıkarabilirsiniz. Ancak kalabalık alanlarda maske kullanarak spor yapmaya özen göstermelisiniz.” şeklinde öneride bulundu.

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz Önerileri

Haftalık Egzersiz Programı Önerisi

Kas gücünün dengeli bir şekilde artırılmasının önemine de değinen Prof. Dr. Akkoyunlu, “Özellikle solunum kaslarının dengeli bir şekilde güçlenmesi büyük önem taşır. Ancak, bu durum body egzersizlerine dönerse ve aşırı kas gelişimi olursa, bu sağlıklı bir durum olarak değerlendirilmiyor. Aşırı egzersizle şişirilmiş kaslar, sadece kaslarımızı değil, aynı zamanda kalbimizi de etkileyebilir. Temel prensip, fizyolojik olarak normale yakın ve normali devam ettirecek düzeyde bir egzersiz yapmaktır. Normalin üzerine çıktığınızda bir hata yapmış olursunuz. Bir hafta yatıp bir gün spor yapmaya kalkmayın; bu durum sakatlanmalara veya kalp sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, günlük yaşama yaydığımız egzersizler oldukça önemlidir. Haftada en az 4 gün egzersiz yapmalısınız; en ideali ise haftada 6 gün egzersiz yapıp 1 gün dinlenmektir. Ayrıca, günlük en az 10 bin adım atmayı hayatınızın bir parçası haline getirmeniz önemlidir.” tavsiyesinde bulundu.

Sabah erkenden yapılacak ağır egzersizler konusunda da uyarılarda bulunan Akkoyunlu, “Bu tür egzersizler, hormonal salgılanmada bazı problemlere yol açabilir. Akşam geç saatlerde yapılacak egzersizleri de önermiyoruz. Önerdiğimiz egzersiz, gün içine yayılmış olan egzersizlerdir. İkindi vakti veya kahvaltıdan belirli bir süre sonra yapılacak egzersizler daha uygundur.” diyerek sözlerini tamamladı.

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz Önerileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin