Sağlıklı Suyun Özellikleri
Sağlıklı su; renksiz, berrak, tortusuz, kokusuz olmalı ve aynı zamanda bakteriyolojik açıdan temiz olmalıdır. Ayrıca, toksik maddeler içermemeli ve kimyasal açıdan içerdiği minerallerin ‘gıda maddeleri’ tüzüğünde belirtilen sınırları aşmaması gerekmektedir.
Amonyak ve Nitratın Su Kalitesindeki Önemi
Suda amonyak ve nitrat bulunması, suyun kalitesinin bozulduğunun bir göstergesidir. Sağlıklı bir içme suyunda amonyak ve nitrit bulunmamalıdır. Bu maddelerin varlığı, suyun kirlenmiş olduğunu gösterir. Özellikle nitratın varlığı, suyun aşırı derecede kirlenmiş olduğunu ifade eder. İçme suyunda bulunan bu bileşikler, özellikle çocuklar için ciddi sağlık riskleri taşımaktadır.
En Sağlıklı Su Hangisidir?
Suyun sertliği, su kalitesini belirleyen önemli bir faktördür. Sert sular, genellikle daha sağlıklı kabul edilir; ancak bu suların içimi biraz daha zor olabilir. Türkiye’de su sertliği, Fransız Sertlik Derecesi (FSD) ile ölçülmektedir. Örneğin, 1 litre suda 10 miligram kalsiyum karbonatın oluşturduğu sertlik derecesi 1 olarak tanımlanır.
Suyun pH Derecesi Ne Olmalı?
Suyun pH derecesi, su kalitesini etkileyen bir diğer önemli faktördür. PH 7, nötr bir değer olarak kabul edilir. Suyun pH seviyesinin 7.2 ile 8.5 arasında olması, vücut için daha sağlıklı bir ortam sağladığını gösterir.
Su Nasıl Saklanmalıdır?
Suyun saklama koşulları, suyun kalitesini korumada kritik bir rol oynar. En sağlıklı su saklama yöntemi, cam şişelerde depolamaktır. Kullanım kolaylığı açısından polikarbon ve PET şişeler de tercih edilse de, bu şişelerde satın alınan suyun evde kullanımı sırasında cam şişelere aktarılması önerilir.
Kaynak Suyunun Faydaları
Kaynak suyu, doğru ve iyi bir içme suyu kaynağıdır. Bu su, yer altındaki mineralleri doğrudan bize ulaştırır. Böylece, sadece sıvı ihtiyacımızı karşılamakla kalmaz, aynı zamanda içeriğindeki değerli minerallerle vücudumuza birçok fayda sağlar. Doğal kaynak suları ve doğal mineralli sular, kalsiyum, bikarbonat, magnezyum ve demir gibi önemli elementleri içermektedir.
İşlenmiş Sular ve Doğal Kaynak Suları
Kaynak sularının yerini işlenmiş sular alabilir mi? İşlenmiş sular, çeşitli yöntemlerle yapısı değiştirilmiş ve mineral takviyesi ile tatlandırıcı eklenmiş içme sularıdır. Bu tür sulara müdahale edildiğinden, doğal kaynak sularıyla aynı özelliklere sahip olmaları mümkün değildir. Filtrelenip mineral katkısı yapılan sular, yapaydır ve bu nedenle saf doğal kaynak suyunun yerini tutamazlar.