Beta Mikrobu: Mevsim Geçişlerinin Kabusu
Mevsim geçişlerinde sıkça rastlanan beta mikrobu, özellikle çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları vurguladı.
BETA MİKROBU NEDİR?
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından bademcik enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığa neden olabilen beta mikrobu, boğaz enfeksiyonlarının yaklaşık %10’unun sorumlusudur. Uzman Dr. Talay, “Mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen beta mikrobu, ateş, boğaz ağrısı ve genel şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.
Beta mikrobu, okul, kapalı oyun alanları, toplu taşıma araçları ve servis gibi kalabalık ortamlarda hızla bulaşabilir. Belirtiler genellikle 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri şunlardır:
- Yüksek ateş
- Dilin üzerinde beyaz lekeler
- Boğaz ağrısı
- Bademciklerde şişlik ve beyaz görünümlü iltihap
- Boyunda şişlik
- Dokununca ağrıyan lenf düğümleri
- Mide bulantısı ve kusma
- İştahsızlık
- Ağız kokusu
- Ciltte kızarıklık ve döküntü
BETA MİKROBU NEDEN OLUR?
Uzman Dr. Talay, “Çocuklarda sıkça görülen beta mikrobu, kapalı ortamlarda A Grubu Beta hemolitik streptokokların hızla yayılması nedeniyle ortaya çıkar” diyerek, hastalığın kolay bulaşması nedeniyle korunmanın zor olduğunu belirtti.
BETA MİKROBU NASIL BULAŞIR?
Beta mikrobu, hava yoluyla ve damlacıklar aracılığıyla bulaşır. Uzman Dr. Talay, beta mikrobu taşıyan bir kişiye bir metreden daha az mesafede bulunmanın, öksürük ve tükürük yoluyla hastalığın bulaşmasını kolaylaştırdığını vurguladı.
‘TEDAVİ EDİLMEZSE SONUÇLARI CİDDİ OLABİLİR’
Uzman Dr. Talay, beta mikrobu en çok 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. “15 yaşından küçük çocuklarda yukarıda belirtilen şikayetler gözlemleniyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Basit yöntemlerle hastalık kendi kendine geçse de, akut romatizmal ateş gibi önemli komplikasyonlar nadir de olsa ortaya çıkabilir” dedi. Beta mikrobu, salgıladığı toksinlerle deride kızıl hastalığına yol açabilir. Tedavi edilmediği takdirde ortaya çıkabilecek hastalıklar şunlardır:
- Kalp romatizması
- Eklem iltihapları
- Böbrek iltihapları
- Sinüzit
- Orta kulak iltihabı
- Zatürre
- Deri iltihapları
EBEVEYNLER DİKKAT!
Ebeveynlerin son derece dikkatli olması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Talay, “Eğer beta mikrobu salgını varsa veya çocukta glomerulonefrit, romatizmal ateş geçmişi ya da kızıl hastalığı varsa, mutlaka doktora başvurulmalı ve taşıyıcılık testleri yaptırılarak uygun tedaviye başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Beta virüsünün tedavi süreci hakkında bilgi veren Uzman Dr. Talay, “Ebeveynler çocuklarında gözlemledikleri belirtilere göre doktorun önce fizik muayene yapacağını belirtmelidir. A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabından şüphelendiğinde boğaz kültürü alınır. Eğer kültürde beta virüsü üremesi söz konusu ise, bu durumu önleyecek uygun antibiyotikler belirlenir. A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı kesinleştiğinde, ağız yoluyla veya enjeksiyon şeklinde uygulanan antibiyotiklerle 10 gün boyunca tedavi edilir” dedi.
ÇOCUKLARI KORUMAK MÜMKÜN MÜ?
Çocukları beta virüsünden korumak için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Uzman Dr. Talay, “Eğer çevrede veya ailede beta mikrobu taşıyan biri varsa, bulaşma riskini en aza düşürmek için yakın mesafede bulunmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca kapalı alanlardan sonra çocukların elleri mutlaka yıkanmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır” şeklinde önerilerde bulundu.