Mindfulness Nedir?
Mindfulness, bireylerin bilinçli bir şekilde kendi koşullarını, duygularını ve düşüncelerini tanımlayıp yargılamadan karşılayabilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Klinik Psikolog Kahraman Güler, bu yöntemin farklı psikolojik gruplarla ya da bireysel olarak uygulanabileceğini belirtmektedir. Güler, mindfulness’ın diğer terapi programları içinde tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabileceğinin altını çizmektedir.
Mindfulness Uygulama Teknikleri
Mindfulness uygulamalarında sıklıkla kullanılan Uzak Doğu Felsefesi’nden teknikler bulunmaktadır. Güler, bu teknikleri şöyle sıralamaktadır:
- Nefes egzersizleri
- Beden farkındalığı odaklanmaları
- Mindful beslenme
- Sessizlik egzersizleri
- Bilişsel ve duygusal teknikler
- Nesnelere odaklanma
Kişisel Gelişim Üzerindeki Etkisi
Dr. Kahraman Güler, kişilerarası ilişkilerde, günlük yaşamda ve iş ilişkilerinde zorluk yaşayan bireylerin mindfulness egzersizleri ile rahatlatılabileceğini ifade etmektedir. Mindfulness, işlevselliği yerinde olan bireylerde daha sık kullanılabilir. Bu yöntem sayesinde kişiler, anda kalarak durup sakinleşmeyi, duygu ve düşüncelerini anlamayı, kendine ve dış dünyaya tanıklık edebilme yeteneğini geliştirmektedir.
Kendimizle Yaşamayı Öğrenmek
Özellikle sessizlik ve mindfulness egzersizleri ile bireylerin kendileriyle yaşamayı öğrendiğini vurgulayan Güler, “Kişiler mindfulness ile çevresindeki nesneleri ve canlıları algılamayı, fark etmeyi öğrenir. Buradaki kritik nokta, tanıdıkları şeyleri nasıl karşılayacaklarıdır. Mindfulness’ta yapılması gereken en önemli şey, bu farkındalıkları nazik ve sakince karşılamaktır” demektedir.
İç ve Dış Dünya ile Sağlıklı Bağ Kurmak
Yapılan egzersizlerin amacı, bireylerin iç ve dış dünyası ile sağlıklı bir bağ kurmalarını sağlamak olduğuna dikkat çeken Dr. Güler, şunları söylemektedir:
- Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin ne kadar farkındayız?
- Çevremizdeki unsurların ne kadarını algılayabiliyoruz?
- Dikkatimizi verdiğimiz şeyleri ne kadar değerlendirebiliyoruz?
Bu soruların üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Güler, beslenme esnasında çoğu bireyin anda kalmadığını belirtmektedir. Örneğin, bir üzüm tanesini alıp ona dikkatlice bakarak onu anlamaya çalışmak, o nesnenin değerini artırmaktadır. Böylece, çevremizdeki nesneler ve olaylarla kurduğumuz temas, kişiyi sakinleştirmekte ve zihinsel rahatlama sağlamaktadır.
Pandemi Sürecinde Mindfulness’ın Önemi
Pandemi döneminde mindfulness yönteminin etkili olabileceğini ifade eden Dr. Kahraman Güler, “Olağan hayatın akışı içerisinde birçok insan yoğun iş ve sosyal ilişkiler içinde bulunarak kendilerinden kaçmaya çalışıyorlar. Ancak pandemi süreci bize şunu gösterdi: Her zaman karşımıza kendimiz çıkıyoruz ve kendimizden kaçamayız. Karantinada mı yoksa kendimizle kalmak mı daha zor?” şeklinde konuşmaktadır. Bazen kendimizle baş başa kalmanın daha zor olduğunu, çünkü ne yapacağımızı ve yalnız kalmayı bilmediğimizi belirtmektedir.
Duygulara Tanıklık Etmek
Klinik Psikolog Kahraman Güler, “Kendimize, duygularımıza, düşüncelerimize ve hayatımızda olan her şeye tanıklık etmek zorundayız. Görmediğimiz şeylerden kaçmak, sorunları çözmez. Günün sonunda, görmediğimiz şey mutlaka karşımıza çıkacaktır. Yaşarken bu durumlarla yüzleşmek, işimizi kolaylaştıracaktır. Mindfulness da bu süreçte iyi bir araç olabilir” diyerek sözlerini tamamlamaktadır.