Kalite ve Renk: Eğer kaliteli ve organik tereyağının sapsarı olması gerektiğine inanıyorsanız, bu düşünceniz yanlış olabilir! Marketlerde satılan ve altın sarısı renge sahip tereyağlarının içeriğinde bol miktarda katkı maddesi bulunabilir. Bu nedenle, rengi ışık altında beyaza dönen ve çok açık olmayan tereyağlarını tercih etmelisiniz. Gerçek ve sağlıklı tereyağı, doğal bir renk tonuna sahip olmalıdır.
Koku: Kaliteli tereyağının en belirgin özelliği, kokusunun paketten bile hissedilmesidir. Eğer paketi kokladığınızda hiçbir koku gelmiyorsa, bu tereyağının sahte olabileceğini gösterir. Organik tereyağı, paketin dışına kadar yayılacak yoğun bir kokuya sahip olmalıdır. Ayrıca pişirme esnasında yaydığı iştah açıcı koku da, tereyağının organik olduğunun bir başka göstergesidir.
Kıvam: Tereyağının organik olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da kıvamına bakmaktır. Oda sıcaklığına geldiğinde kolayca sürülebilen ve hemen eriyen tereyağı, organik olarak nitelendirilebilir. Ayrıca, bir tavada eridiğinde oluşan köpükler de, tereyağının doğal ve organik olduğunu gösterir.
Parçalanma Durumu: Bir parça tereyağını alarak 1 bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağınız tek parça halinde küçüle küçüle eriyorsa, bu gerçek tereyağıdır. Ancak su içerisinde parçalar halinde eriyorsa, bu sahte bir ürün olduğunu gösterir.
Buzdolabından Çıkardığınızda Kontrol Edin: Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bir bıçakla vurduğunuzda, eğer ufak ufak parçalanıyorsa bu, tereyağının doğal olduğunun bir işareti olabilir. Fakat eğer tereyağının bütünü parçalanıp çatlıyorsa, bu sahte bir ürün olma ihtimalini artırır!