Yapılışı zahmetli olarak bilinen hanım göbeği tatlısı, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. 8. yüzyılda adı iyice bilinmeye başlayan bu enfes tatlı, özellikle Ramazan, bayram ve diğer özel günlerde birçok kişi tarafından yapılmakta ve tüketilmektedir. İstanbul’un tatlıcıları, yıllarca bu lezzeti sıcak sıcak sunarak tatlı severlerin gönlünde taht kurmuştur. Hanım göbeği tatlısı, ismini hamurunun şekil alışı sırasında bir hanımın göbeğine benzetilmesinden alır. Biz de bu geleneksel tatlıyı sizin için pratik bir tarife dönüştürdük. Evinizde kolayca yapabileceğiniz hanım göbeği tatlısı için malzemeleri şimdiden hazırlamayı unutmayın. İşte, damakları şenlendirecek hanım göbeği tatlısı tarifi!
Malzemeler:
- 125 gr margarin
- 1.5 su bardağı su
- 2 su bardağı un
- 3 adet yumurta
Şerbeti için:
- 3 su bardağı toz şeker
- 2.5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Kızartmak için:
- Ayçiçeği yağı
Üzeri için:
- File Antep fıstığı
Hanım göbeği nasıl yapılır?
- Öncelikle şerbeti hazırlamak için, su ile şekeri bir tencereye alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp limon suyunu ekleyerek bir süre daha kaynatmaya devam edin.
- Şerbeti soğumaya bırakın. Ayrı bir tencerede su ve margarini kısık ateşte eriyene kadar bekletin.
- Yağ kaynamaya yakınken, un ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak 5 dakika pişirin. Ardından ocağın altını kapatın.
- Hamur soğuduktan sonra yumurtaları ilave edip iyice karıştırın ve 20 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamurdan küçük parçalar koparıp, avuç içinde ortası delik yuvarlaklar hazırlayın.
- Ayçiçeği yağını bir tavada ısıtın. Hazırladığınız hamurları bu yağda altın rengi alana kadar kızartın ve ardından soğuyan şerbetin içine atın.
- Şerbeti iyice çektikten sonra, üzerlerine file Antep fıstığı serperek servis yapın.
Afiyet olsun!