2 Haziran sabahı, NASA’nın Juno uzay aracı, Güney Afrikalı amatör gökbilimci Clyde Foster’ın adını taşıyan “Clyde Lekesi”’nin bir dizi etkileyici fotoğrafını çekti. Juno, bu sırada Jüpiter’in üst bulutlarının 45 bin ila 95 bin kilometre yükseklikte, 48 derece güney ile 67 derece güney arasında değişen enlemlerden geçiş yaptı.
Clyde Lekesi, Jüpiter’in devasa ve ünlü Büyük Kırmızı Lekesi’ne oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Ancak, Clyde Lekesi, yüzyıllardır var olan bu dev fırtınadan farklı olarak, oldukça yakın bir geçmişte ortaya çıkmış bir fenomendir. Yeni fırtınayı ilk olarak, Güney Afrika’nın Centurion bölgesinde yaşayan amatör gökbilimci Clyde Foster, 31 Mayıs tarihinde tespit etti. Juno’nun bu alçak uçuşu, uzay aracının 27’nci geçişi olarak planlanmıştı ve zamanlama oldukça elverişli oldu.
2 Haziran’da gerçekleştirilen bu alçak uçuşta, Juno, Clyde Lekesi’ne oldukça yakın bir mesafeden geçerek, üstündeki JunoCam cihazıyla fırtınanın detaylı görüntülerini kaydetti.
JUNO NEDİR?
Juno, Jüpiter etrafında oldukça oval bir yörüngede dönen bir uzay aracı olarak tasarlanmıştır. Uzay aracı, bilimsel verilerin büyük bir kısmını, her 53.5 Dünya gününde gerçekleştirilen alçak uçuşlar sırasında toplamaktadır.
Kaynak: popsci.com.tr