Şerbetli tatlılar arasında oldukça sevilen ve özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan bülbül yuvası, dış kısmı çıtır çıtır, iç kısmı ise yumuşak bir dokuya sahip olan lezzetli bir tatlıdır. Orta kısmı boş bırakılarak kenarları büzgülü şekilde hazırlanan bu tatlı, adını görünümünden alır. Genellikle ceviz içi veya toz Antep fıstığı ile süslenerek servis edilir. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz bülbül yuvası tarifimiz:
Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı süt
- 3 tatlı kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1/2 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 5,5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
Şerbeti için:
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
Üzeri için:
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı toz Antep fıstığı
Nasıl yapılır?
- Öncelikle, yumurtaları bir karıştırma kabına alın ve üzerine tuzu ekleyerek elinizle hafifçe karıştırın.
- Sırasıyla süt, yoğurt, ayçiçek yağı, su ve elma sirkesini ekleyin, ardından tüm malzemeleri iyice karıştırın.
- Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun daha gevrek olması için bu aşamada mısır nişastası ilave edin. Hamuru düz bir yüzeyde bastırarak yoğurmaya devam edin.
- Büyüklüğü ceviz kadar olan 12 eşit parçaya ayırdığınız hamur bezelerini hafifçe unlayarak bir tepsiye yerleştirin. Üzerini temiz bir bezle kapatıp oda sıcaklığında en az 3-4 saat dinlenmeye bırakın.
- Dinlenen hamurlardan bir tanesini alın. Hafif unlanmış mutfak tezgahı üzerinde oklava yardımıyla incecik yufka şeklinde açın.
- Dört eşit parçaya böldüğünüz yufkayı geniş kısmından başlayarak oklavaya sarın. İki kenarını büzerek oklavanın ortasına doğru toplayın ve ardından yufkayı oklava içinden nazikçe çekin.
- Bastırmadan fırın tepsisine aldığınız hamurları kendi etrafında döndürerek tatlıya asıl şeklini verin. Her bir hamur bezesi için aynı işlemi uygulayın.
- Tereyağı ve ayçiçek yağını kısık ateşte eritip süzdürdükten sonra, fırın tepsisine dizdiğiniz tatlıların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika, tatlıların üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkan tatlıların ilk sıcaklığı geçtikten sonra, servis tabağına dizin ve üzerlerine ılık şerbeti gezdirin. Orta ve kenar kısımlarını toz Antep fıstığı ile süsleyerek sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun!