İnsanın Temel İhtiyaçları ve Mutsuzluğunun Kaynağı
Uzman Psikolog Naciye Tokaç, insanın varoluşundan itibaren eksik yönlerini tamamlamaya ve ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bir çaba içinde olduğunu ifade ediyor. İnsan, doğası gereği eksik ve ihtiyaç sahibidir. En temel ihtiyaçlarını karşılamak için çabalaması gereken bireyin zihni, bu durumdan dolayı oldukça fazla meşgul olmaktadır. Açlık, susuzluk, uyku ve cinsellik, insanın en temel gereksinimleridir. Ancak bu ihtiyaçların karşılanması, yaşamın sürdürülebilmesi açısından elzemdir. Dolayısıyla, bu gereksinimleri gidermek için harcanan zaman ve enerji, insanın mutsuzluğuna yol açabilecek unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır.
İnsanlar, mutsuzluklarının kaynağı olarak başka ne tür sorunlar öne sürüyor?
Bir kadın, eşinin kendisine yeterince ilgi göstermemesi nedeniyle mutsuzluğunu dile getirirken; başka bir birey, çocuğunun ödevlerini yapmaması ve sorumluluklarını yerine getirmemesi sebebiyle şikayet edebilir. Genç bir kız, sevgilisinin kıskançlığından dolayı mutsuz olduğunu belirtirken, bir başka kişi işini sevmemesini mutsuzluğunun nedeni olarak ifade edebilir. Tüm bu durumlar, insanların duygusal üzüntülerini açıklamak için sundukları örneklerdir. Ancak, bu açıklamalar asıl mutsuzluk nedenlerimizi yansıtmaz.
Peki, eğer yukarıda bahsedilenler mutsuzluğumuza neden olmuyorsa, bizi gerçekten ne mutsuz ediyor?
Uzman Psikolog Naciye Tokaç, bu sorunun cevabını şu şekilde açıklıyor: “Birçok kişi yaşadığı duygusal gerilimlerin nedeninin başına gelen olaylar ve içinde bulunduğu durumlar olduğunu düşünmektedir. Ancak bu düşünce, doğru değildir. Örneğin, bir gün sizi çok kaygılandıran bir olay, bir başka günde aynı şekilde kaygılandırmayabilir. Karşı cins tarafından reddedilen bir kişi, bu durumu çok ağır yaşarken, başka biri aynı durumu daha hafif karşılayabilir. Bu da bize gösteriyor ki; yalnızca olayların ve durumların kendisi, duygusal durumumuza, üzüntülerimize ve mutsuzluğumuza neden olmuyor.
Özellikle, yaşadığımız sorunlu olaylar ve durumlar, duygusal üzüntülerimizin kaynağı değildir. Asıl neden, bu olaylara ve durumlara dair yanlış ve mantıksız düşünce ve inanç tarzlarımızdır. Dolayısıyla, sizi mutsuz eden bu yanlış düşünceleri tespit edip, bunları değerlendirmeli ve daha sağlıklı, mantıklı ve sizi mutlu edecek inançlar geliştirmelisiniz. Burada önemli bir nokta, mutsuzluğunuzun kaynağının çevresel etkenler, olaylar ve durumlar olduğu düşüncesine kapılmış olsanız da; aslında mutsuzluğunuzun kaynağının içsel düşüncelerinizden kaynaklandığını unutmamanızdır. Bu bilgi başlangıçta zorlayıcı görünebilir, ancak farkındalık kazandıkça ve yanlış düşünce kalıplarınızı değiştirdikçe mutluluğunuzun artacağı gözlemlenmektedir