Güney Carolina Tıp Fakültesi’nden Çarpıcı Araştırma
Güney Carolina Tıp Fakültesi’nde görev yapan bir grup uzman, fareler üzerinde kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma, beynin opioid reseptör sisteminin aşırı alkol tüketimi üzerindeki etkilerini incelemeye odaklanıyor. ScienceDaily’nin haberine göre, araştırmanın sonuçları “Neuropharmacology” dergisinin mayıs sayısında yayımlanacak.
Bu önemli araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından fonlanıyor ve beyindeki motivasyon ile duygularla ilişkili hareketlerden sorumlu bölgede stres sinyal sisteminin devre dışı bırakılmasının aşırı içki tüketimini azaltabileceğini gözler önüne seriyor. Charleston Alkol Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Howard C. Becker önderliğindeki ekip, çalışma sırasında beyinde sıkça stres ve hoşnutsuzluk duygularıyla bağlantılı olan kappa opioid reseptörlerine (KORs) odaklandı.
Diğer opioid reseptörleri ile karşılaştırıldığında, kappa opioid reseptörlerinin genellikle karşı-ödül sistemi olarak nitelendirildiği ifade edilmektedir. Bu durum, aşırı alkol tüketimi ile mücadele etmek için umut verici bir yol sunabilir.
ABD Ulusal Aşırı Alkol Kullanımı ve Alkolizm Enstitüsü’ne göre, alkolizm riskini artıran aşırı alkol tüketimi, bireylerin iki saat içinde yasal alkol zehirlenmesi limitine ulaşacak şekilde içki tüketmesini ifade etmektedir. Bu durum, toplumda alkol bağımlılığına yönelik önemli bir sorun teşkil etmektedir.