Ramazan ayının huzur dolu günlerinde, iftar sofralarınızı zenginleştirmek için hazırladığımız 24. gün iftar menüsü ile karşınızdayız. Bu menüde, lezzetli bir çorba, sağlıklı bir salata, doyurucu bir ana yemek ve hafif bir tatlı yer alıyor. İşte detaylarıyla 24. gün iftar menüsü:
Çorba: Süzme Mercimek Çorbası
Malzemeler:
- 1 bardak kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 4 bardak sıcak su
- 2 bardak sıcak et suyu
- Yarım limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl Yapılır?
- İnce doğradığınız soğanı ve ezilmiş sarımsağı sıvıyağda kavurun. Unu ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Yıkayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin ve karıştırın. Ardından et suyu ve sıcak suyu ilave edip, mercimekler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
- Blenderdan geçirip, süzgeçten geçirin. Son olarak tuz ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
- Tereyağını bir tavada eritin, pul biberi ekleyip kavurun. Hazırladığınız çorbanın üzerine dökün ve sıcak servis edin.
Salata: Havuçlu Kabak Salatası
Malzemeler:
- 3 adet havuç
- 1 adet büyük boy kabak
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı yoğurt
Nasıl Yapılır?
- Havuçları ve kabağı yıkayıp, kabuklarını soyun ve ayrı ayrı rendeleyin.
- Rendelenmiş havuçları bir tavaya alarak üzerine zeytinyağını dökün ve havuçlar suyunu salıp çekene kadar kavurun.
- Rendelenmiş kabağı da ayrı bir tavada zeytinyağı ile kavurun.
- Kavurduğunuz havuç ve kabakları derin bir kaseye alın, üzerine rendelenmiş sarımsağı ekleyin.
- Yoğurt ve tuzunu da ilave ederek karıştırın. Ilık veya soğuk servis edin.
Ana Yemek: Mantı
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı un
- 1/4 su bardağı su
- 1 adet yumurta
Harcı İçin:
- 200 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Mantıları Haşlamak İçin:
- 4 su bardağı et suyu
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyundan)
Nasıl Yapılır?
- Unu bir karıştırma kabına alın, ortasını açarak yumurtayı ekleyin. Su ekleyerek hamur haline getirene kadar yoğurun.
- Hamuru 10 dakika dinlendirin. Kuru soğanı rendeleyin, kıyma, tuz ve karabiber ile karıştırın.
- Hamuru iki bezeye ayırın, açarak kareler kesin. Ortalarına kıymalı harç koyup, kenarlarını kapatın.
- Kaynayan et suyunda mantıları 8-10 dakika haşlayın. Ardından süzüp servis tabağına alın.
- Tereyağını eritip biber salçasını ekleyin, ardından naneyi ilave edin. Haşlanmış et suyundan ekleyerek sosu hazırlayın.
- Servis tabağındaki mantının üzerine çırpılmış yoğurt ve sosu dökerek sıcak servis edin.
Tatlı: Gelin Pastası
Malzemeler:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Islatmak İçin:
- 2,5 su bardağı soğuk süt
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 2,5 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket krem şanti
Üzeri İçin:
- 3-4 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 50 gram fındık içi
Nasıl Yapılır?
- Kek için yumurtaları ve toz şekeri derin bir kapta köpük kıvamına gelene kadar çırpın.
- Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, 3 dakika daha çırpın.
- Karışımı sadece dibini yağladığınız kare bir fırın kabına dökün ve 170 derece fırında 30 dakika pişirin.
- Kek soğuduktan sonra üstüne sütü dökün ve 20 dakika bekletin.
- Muhallebi için süt, şeker, un ve nişastayı tencerede çırpın. Kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
- Muhallebi ılıdıktan sonra toz krem şantiyi ekleyip çırpın.
- Kekin üzerine muhallebiyi yayın, streç filmle kaplayıp buzdolabında bir gece bekletin.
- Ertesi gün hindistan cevizi ile kaplayın, dilimleyip fındık ile süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun!