Yaz mevsiminin sıcak günleri, vücudumuzun beslenme ihtiyaçlarını da değiştirmektedir. Beslenme uzmanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, bu dönemde dikkat edilmesi gerekenleri vurguladı. Sıcak hava, vücudun iyon ve mineral kaybını artırdığından, her gün bir şişe doğal maden suyu tüketilmesi önerilmektedir.
Yağlı ve Kızartılmış Gıdalardan Kaçının
Yaz aylarında, yağlı besinler ve yağda kızartılmış gıdaların tüketiminden uzak durulması gerektiğini belirten Uzel, sağlıklı pişirme yöntemleri olarak haşlama, ızgara ve kendi suyunda pişirme yöntemlerinin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, ana ve ara öğünlerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Uzun süre aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığını ve yağ depolamaya neden olduğunu ifade eden Uzel, her gün 3 ana ve 3 ara öğün tüketiminin önemine dikkat çekti.
Yeterli Sıvı Tüketimi Önemli
Vücuttaki sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini hatırlatan Uzel, su haricinde süt, ayran, soda, limonata, soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve sularının da sağlıklı içecek alternatifleri olduğunu belirtti.
Sebze ve Meyve Tüketimi
Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ile mineral alımını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden faydalanmanın önemine değinen Uzel, günlük en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Doğru Tatlı Seçimi
Tatlı seçiminde yaz aylarında kalori hesabını bir kenara bırakmanın ve şekere dikkat etmenin önemli olduğunu söyleyen Uzel, şeker ve şekerli gıdaların yanı sıra içeceklerin, muz, incir, üzüm, patates ve mısır gibi tatlı sebze ve meyvelerin kan şekerini hızla yükselttiğini hatırlattı. Bu tür gıdaların aşırı tüketiminin kilo kontrolünü zorlaştırabileceğini belirtti. Enerjisi yüksek ve kızartılmış hamur tatlıları yerine, sütlü tatlılar, meyve tatlıları ve dondurma gibi daha sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini ekledi.
Bitki Çaylarının Faydaları
Uzel, bitki çaylarının sağlıklı beslenme programlarında en fazla yararlanılan desteklerden biri olduğunu belirtti. Bilinçli bir şekilde tüketildiğinde, bitki çaylarının diyet ve beslenmeyi destekleyen önemli birer kaynak olduğunu ifade etti.
Besin Zehirlenmelerine Dikkat
Yaz aylarında artan besin zehirlenmelerine de dikkat çekerek, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Özellikle et, tavuk, balık ve yumurta gibi çabuk bozulan gıdaların hijyen kurallarına uygun şekilde hazırlanması ve pişirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yaz aylarında çocuklarda yaygın olarak görülen rota virüs kaynaklı ishallerin önlenmesi için el temizliğine ve sebze ile meyvelerin iyice yıkanmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.