Baklavanın İncelikleri: Uzman Görüşü
Baklavanın aslında bir zincir gibi düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Hafız Mustafa 1864’ün sahibi Avni Ongurlar, baklavayı doğru anlamak için dikkat edilmesi gereken birçok önemli noktayı paylaştı.
Baklavanın Rengi ve Kalitesi
İyi ve kaliteli bir baklavanın dışarıdan bakıldığında altın renginde görünmesi gerektiğini belirten Ongurlar, “Sadece iyi bir ustaya sahip olmakla kaliteli baklava elde edemezsiniz. Bu bir zincir gibi düşünülmeli; her halkası ayrı bir öneme sahiptir. Kullandığınız şekerin, yağın ve fıstığın en iyi kalitede olması şart,” dedi.
Saklama Koşullarının Önemi
Ongurlar, “Baklavayı hazırlarken fırının kalitesinin yanı sıra, saklama koşullarının da baklavanın kalitesini etkilediğini unutmamak gerekir. Eğer zincirden bir halka zayıf olursa, iyi bir baklava elde etmek mümkün olmayacaktır,” şeklinde konuştu.
Baklavanın Sağlığa Etkisi
Geleneksel lezzetlerimiz arasında önemli bir yer tutan baklavanın, özellikle fıstık ve yağ gibi ana malzemelerine gelen zamlar sonrasında, daha dikkatli bir şekilde üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Ongurlar, “Baklavayı daha ucuza mal etmek için fıstık yerine bezelye, ıspanak veya zararlı boya tozları kullanılabiliyor. Bu durum, insan sağlığını olumsuz etkiliyor,” dedi.
Ongurlar, “İyi baklava, kesinlikle midede veya boğazda yanma hissi yaratmaz. Baklava ağza alınmadan önce bile o kokusu ve kıvamıyla kendisini belli eder. Hamurun çıtırtısından, renginin parlaklığından ve buruna yayılan fıstık kokusundan bile kaliteli baklava ayırt edilebilir,” diye ekledi.
Hileli Baklava ve Farkları
Hileli baklavayı anlatırken, “Pahalı baklava diye bir kavram yoktur, varsa ucuz baklava vardır,” diyen Ongurlar, şunları ifade etti: “Baklavayı standartlarına göre yaparsanız fiyatı bellidir. Ancak malzemeden çalar ve hile katarsanız ucuz baklava elde edersiniz.”
- “Fıstıklı dürümde şerbet hamurun üzerinde durur; eğer fıstığın üzerine şerbet atarsanız, şerbet durmaz.”
- “Normalde, fıstıklı dürüm tek kat hamurdan yapılır; bu, şerbetin durmasını zorlaştırır.”
- “Eğer hamuru uzatıp 4-5 kat dolarsanız, hamur kalınlaşır ve daha fazla şerbet tutar.”
Ongurlar, “Bu durumda tüketici, aslında şekerli su yemiş oluyor. Normalde standartlara göre 1 kilogram dürüm baklavada 40 dilim bulunur. Eğer bir kilo içerisinde 30 dilim varsa, demek ki şerbet fazladır ve malzemeden çalınmıştır,” şeklinde uyardı.
Sonuç: Dikkatli Alışveriş Yapın
Ongurlar, “Klasik baklavalarımızın alt kısmına irmik kaymağı koyarız. Bu, baklavayı hafif yapar ve yedirir. Ancak, irmik kaymağının miktarı çok olursa, bu da terazide ağırlık yapar,” diyerek tüketicileri bu konuda bilgilendirdi.
“Zor zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde, hileli gıdalardan uzak durarak farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için alışveriş yaparken dikkatli olmanızı öneriyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.