5G ve Yapay Zeka Konferansı’nda Önemli Açıklamalar
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) tarafından Etiya’nın desteğiyle düzenlenen “TRAI 5G ve Yapay Zeka Konferansı” açılışında konuşan TRAI Başkanı Öztürk, teknoloji alanındaki hızlı gelişmelere dikkat çekti. Öztürk, “Son yıllarda teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler, özellikle pandemi döneminde bir katalizör etkisi yaratarak birçok sektörde köklü değişimlere sebep oldu. Bu süreçte, bazı teknolojilerin hızla demode olduğunu, bazılarının ise öneminin her zaman devam ettiğini gözlemliyoruz” dedi.
Öztürk, yapay zekanın bu bağlamda giderek daha fazla önem kazandığını vurgulayarak, “Daha önce akıllı telefonların tüm özelliklerini kullanmaya isteksiz olan dijital kullanıcılar, artık bu teknolojilere sağlam bir şekilde entegre oldular. E-ticarete karşı olan mesafeli duruş, bugün yerini aktif alışveriş yapma davranışına bıraktı. Bu durum, altyapının ne denli kritik bir öneme sahip olduğunu da gözler önüne serdi. İnternet bağlantısı olmadığında, tüm bu dijital yapıların bir anlam ifade etmediğini anladık. Yapay zeka, bu yeni dijital dünyada adeta parlayan bir yıldız konumunda; ancak bunu diğer dijital teknolojilerle karıştırmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yapay zekanın tanımını yaparken, “Yapay zeka, insanların yapamadığı işleri gerçekleştirmenin ötesinde, yazılım veya yazılım kontrollü makineler aracılığıyla gerçekleştirebilen faaliyetlerdir. Uzun yıllardır bu alanda üretim ve gelişim yapan bir firma olarak, bu süreçte birçok aşamadan geçmek gerekiyor. Veri, bu yolculuğun temel taşını oluşturuyor; ilgi alanlarına göre veriye ulaşmak ve sonrasında model geliştirme kapasitesine sahip olmak şart. Ayrıca, bu modellerin sürekli olarak eğitilmesi de hayati önem taşıyor. Veri analitiğine geçiş yaparken, iş zekası oluşturarak zenginleştirme sürecine başladık. Müşterilerimize doğru zamanda doğru teklifi sunabilmek, yapay zeka maceramızın temel motivasyonuydu” dedi.
Yapay Zekanın Sektörlere Katkısı
Türk Telekom Network Direktörü Ahmet Fethi Ayhan, yapay zekanın sağlık, eğitim, ulaşım, kamu güvenliği ve enerji gibi birçok sektörde önemli katkılar sağladığını belirtti. “Yapay zekanın temas etmediği bir alan yok. Endüstri 4.0 ile birleştiğinde, işin resmi çok farklı bir boyuta ulaşacak. Yapay zeka ve makine öğrenmesi, günümüzdeki en önemli oyun değiştirici faktörler arasında” dedi.
Bir araştırmaya göre, sektörün neredeyse %47’si, veri analizinin yapay zeka ile birlikte birçok şeyi değiştirebileceği konusunda hemfikir. Ayhan, “Yapay zeka ile birlikte, şebekede on binlerce ekipman üzerinde çalışan, yüz binlerce servise ulaşabiliyoruz. Manuel operasyonlarda insan müdahalesi olmaksızın, self servis kanallar aracılığıyla metrikleri takip edip, kalite parametrelerini gözlemleyerek, şebekede gerekli müdahaleleri otomasyonla destekleyerek gerçekleştirmeliyiz” açıklamasında bulundu.
Türk Telekom’un geniş bantta sektörün lokomotifi olduğunu hatırlatan Ayhan, “Ev içindeki deneyimlerin sorun çıkardığını anladığımız anda, kişiye özel uyarılar yapacak geliştirmelerimiz var. Kanal yoğunluğu gibi şebeke performansını takip ederek, müşterilere proaktif öneriler ve tedbirlerle yaklaşacağız” dedi.
Veri ve Yapay Zeka İlişkisi
Konferansın “5G ile Deneyim ve Yapay Zeka” panelinde konuşan Vodafone Veri Analitiği ve BT Operasyonları Direktörü Haydar Erdem Yılmaz, telekomünikasyon sektöründe elde edilen kaliteli verinin önemine değindi. “Veri geliştiğinde, daha önce hedefte olmayan ya da akla gelmeyen çıkarımlarda bulunulabiliyor. Önceden iş kararları veriyi yönlendirirken, şimdi durum tersine döndü. Artık kurumlar, öngörüde bulunabilmek, müşteriye özelleşmiş hizmet verebilmek ve gerçek zamanlı hizmet sunabilmek için veriye erişim sağlamak zorundalar” dedi.
Yılmaz, Vodafone’un günde 7 terabayt veri işlediğini, yaklaşık 2 bin farklı özellik üzerinde yüzlerce model çalıştığını belirtti. “Müşterilerimizle olan etkileşimlerimizin hemen hemen hiçbiri tesadüf değil; hepsinin arkasında bir yapay zeka modeli var. Örneğin, günlük olarak müşterilerimizin bizden ayrılma olasılıklarını hesaplıyor ve buna göre aksiyonlar alıyoruz. Tarifelerini buna göre ayarlıyor, özelleşmiş öneriler sunuyoruz” şeklinde sözlerine devam etti.