Hamilelikte Sert Kabuklu Yemişlerin Faydaları
Barcelona Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, hamileliğin ilk üç ayında sert kabuklu yemiş tüketen annelerin çocuklarının dikkat süresi, kısa süreli hafıza ve genel bilişsel fonksiyonları açısından daha gelişmiş olduğunu ortaya koydu. Bu çalışmada, İspanya’da 2200 hamile kadın ve onların çocukları doğum sonrası 18 aylık, 5 ve 8 yaşlarında çeşitli testlere tabi tutuldu.
Araştırmanın başındaki Florence Gignac, bu bulguların, “Hamilelik sırasında kabuklu yemiş tüketiminin uzun vadede çocukların beyin gelişimi üzerindeki olumlu etkileri hakkında yapılan ilk çalışma” olduğunu vurguladı. Gignac, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Gebelik süreci boyunca, beyin birçok karmaşık aşamadan geçer; dolayısıyla annenin beslenmesi, bebeğin beyin gelişiminde kritik bir rol oynamaktadır ve bu durumun uzun vadeli etkileri bulunmaktadır.”
Gerçekleştirilen araştırmada incelenen sert kabuklu yemişler arasında ceviz, badem, fındık, fıstık ve çam fıstığı yer alıyor. Gignac, “Bu yemişlerin sağladığı faydaların, yüksek oranda folik asit ve omega-3 ile omega-6 yağ asitleri içermesinden kaynaklandığını düşünüyoruz.” diyerek, bu maddelerin beyin dokusunda, özellikle de beynin ön kısmında yoğunlaştığını belirtti. Bu bölge, hafıza ve yürütücü işlevler açısından hayati öneme sahiptir.
Araştırmada, hamileliğin ilk üç ayında haftada üç kez yaklaşık 30 gram sert kabuklu yemiş tükettiğini ifade eden annelerin çocuklarında bu yararların gözlemlendiği kaydedilmektedir. Ayrıca, sert kabuklu yemişlerin, yetişkin bireylerde yüksek tansiyon, oksidatif stres ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olmasının yanı sıra yaşlılık döneminde bilişsel zayıflamaya karşı koruyucu özellikleri ile de tanındığı bilinmektedir.